Відомий дієтолог розповіла про овоч, що знижує ризик розвитку онкології

Як переконує дієтолог Світлана Фус на сторінці у Facebook, моркву потрібно включити у раціон через її корисні властивості, зокрема через протипухлинну дію.

Морква — низькокалорійний овоч (34 — 45 ккал/100 г) і містить від 5,1 до 9 г вуглеводів на 100 г. Схожі показники має капуста, квасоля та спаржа. Великим достоїнством моркви є її доступність незалежно від пори року.

100 г сирої або вареної моркви покриває майже 200% потреби у бета — каротині, який є провітаміном вітаміну А.

Морква здавна була відома, як чудовий засіб для підтримки хорошого зору. Вона сповільнює процес вікової макулярної дистрофії сітківки ока, що є головною причиною втрати зору в літньому віці. Цей ефект моркви забезпечується якраз високим вмістом антиоксиданту бета-каротину.

Морква має протипухлинну дію та знижує ризик розвитку онкологічних захворювань завдяки двом сполукам: бета-каротину та фолькарінолу. Бета-каротин нейтралізує вільні радикали, які є причиною пухлини та запобігає старінню. А фолькарінол — речовина, яка є чимось на зразок природного пестициду для боротьби з грибковою інфекцією.

Фалькарінол захищає моркву та інші овочі від процесів гниття під час зберігання.

Однак бета-каротин діє за умови, якщо він постачається у природній формі разом з їжею. Біологічні добавки з бета-каротином не приносять користі, показали дослідження. Крім того це жиророзчинний нутрієнт, тому овочі, що містять каротин, доцільніше вживати у вигляді салатів і вінегретів, заправлених нежирною сметаною, йогуртом або рослинною олією.

Морква універсальна за смаком, тому її можна використовувати для різних страв: супів, пирогів та тортів. Додавати моркву до десерту або смузі це також чудовий спосіб використання її в раціоні.

А для того, щоб організм отримував фалькарінол в повному обсязі, моркву необхідно споживати в сирому вигляді, або варити чи запікати її цілою, розрізаючи на шматочки вже безпосередньо перед їжею.

Також в моркві є залізо, кальцій, калій, фосфор і вуглеводи. Крім благотворного впливу на зір, морква також позитивно впливає на стан шкіри, слизових оболонок, нігтів і волосся. Вона поставляє клітковину, яка регулює роботу кишечника та дає довшу ситість після їжі.

Морква має трохи солодкий смак, але не така солодка, як фрукти. Легко перетравлюється. Ці два фактори роблять її ідеальним овочем для немовлят. Саме морква найчастіше служить першою їжею при грудному харчуванні.

Енергетична цінність 100 г моркви: 33 ккал. Б 1 г Ж 0,2 г, Засвоювані вуглеводи: 5,1 г Клітковина: 3,6 г. Сира морква на 89% складається з води.

Ви мабуть чули, що варена морква має високий глікемічний індекс (ГІ) 70 — 80. І тому часто звучала порада не зловживати морквою, якщо хочете мати гарну фігуру.

За результатами нещодавніх досліджень моркву віднесено до продуктів з низьким ГІ ( < 55). У сирої моркви він дорівнює 20, а очищеної і приготованої (вареної) — 49. (Джерела: сайт Сіднейського університету, таблиці глікемічного індексу (Foster, Powell). Глікемічний індекс вареної моркви зростає до 49, оскільки процес термічної обробки полегшує її травлення та підвищує доступність інгредієнтів.

Отож, така морква також має свої плюси! Тому, знаючи про користь моркви, варто не забувати включати її в своє меню!

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *