Стамбульський терорист просить смертної кари

Затриманий в Стамбулі за скоєння теракту в новорічну ніч узбек Абдулкадир Машарипов заявив, що «було б добре, якщо б йому присудили смертну кару», повідомляє ZN.ua з посиланням на турецьке видання Hurriyet Daily News.

Терорист повідомив, що метою його атаки в нічному клубі Reіna в Стамбулі були християни.

Я хотів вчинити напад на християн для того, щоб помститися за їх діяння, вчинені у всьому світі. Моєю метою було вбивство християн. Абу-Шихад, який знаходиться в Сирії, сказав мені здійснити атаку в районі Таксим, заявляючи, що «християни» збираються в районі Таксім, — розповів нападник.

Він також повідомив, що в ході теракту хотів загинути сам.

Коли у мене скінчилися патрони, я кинув дві світлошумові гранати. Третю я поклав поруч зі своїм обличчям, щоб покінчити життя самогубством, але я не помер. Я вижив, але я увійшов в клуб Reina, щоб померти, — сказав він.

В ході допитів Машаріпов повідомив, що всі накази отримував безпосередньо від одного з емірів ІДІЛ, що знаходиться в сирійському місті Ракка. Сам терорист також повинен був спочатку брати участь в бойових діях в Сирії.

«Я приїхав до Туреччини через Іран, в січні минулого року, після того як отримав вказівки брати участь у війні в Сирії. Я влаштувався в провінції Конья. Поки я перебував там, я отримав (новий) наказ з Ракка. Мені належало влаштувати теракт в переддень Нового року на Таксим», — цитує турецьке видання свідчення затриманого. За його словами, він також робив зйомки на стамбульській площі, які відправляв свої керівникам в Ракка.

«Я прийшов на Таксим, але там були серйозні заходи безпеки — здавалося неможливим провести там теракт. — Продовжує розповідь Машаріпов. — Я знову зв’язався зі своїм керівником. Ми вирішили, що Таксим не підходить для атаки і він наказав мені пошукати інше місце. Близько десятої години вечора я проїхався на таксі по узбережжю, і клуб «Reina» здався мені відповідним. Там не було особливих запобіжних заходів. Я передав цю інформацію своєму керівникові і він сказав мені влаштувати теракт в клубі. Тоді я на таксі вирушив у Бешикташ (район Стамбула, де Машаріпов проживав з дружиною і дітьми — «МК»), забрав вдома зброю і напав на «Reina».

За даними слідчих, Машаріпов приїхав до Стамбула з Коньї 16 грудня та з самого початку проживав в районі Бешикташ, в будинку, що належить ІДІЛ.

Після атаки в клубі терорист знову відправився в Бешикташ, але не додому, а в ресторан, де і провів всю ніч. Вранці 1 січня Машаріпов знову поїхав в Башакшехир (по дорозі він, втім, встиг забрати з собою чотирирічного сина), звідки його соратники з ІДІЛ перевезли його в будинок в сусідньому районі Есеньюрт, де він і був затриманий. Будинок знімався вихідцем з Іраку Алі Джамілем Мохаммедом (його також затримали в ході рейду) за 750 лір в місяць. Він був затриманий в ході рейду, як і три жінки з Африки — вони потрібні були терористу, щоб не привертати уваги до себе, наприклад, для походів у магазини.

Під час переїзду Машаріпова, який сидів на задньому сидінні автомобіля, упізнали представники дорожньої поліції. Соратники терориста відкрили вогонь по ним і втекли, однак завдяки цьому інциденту вдалося встановити, що підозрюваний, швидше за все, направляється в Есеньюрт.

 

 

Читайте також:

Теракт у нічному клубі Стамбулу. 39 загиблих

 

Визначено особу підозрюваного у теракті в нічному клубі Стамбулу

 

Ідентифіковані 35 з 39 загиблих у теракті в Стамбулі

 клуб Reіna, стамбульський терорист, теракт у новорічну ніч

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *