Вакарчук, Роговцева, Жадан та святі отці написали звернення Президенту

Як повідомляє NewsOboz, лідер групи «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук увечері, 13 грудня, під час особистої зустрічі, передав президенту України Петру Порошенко лист із закликом створити систему незалежних антикорупційних судів. Текст звернення опублікувало Дзеркало тижня.

Звернення до президента підписали Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, Верховний архієпископ Києво-Галицький Святослав (Шевчук), лідер групи «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук, актриса Ада Роговцева і письменник Сергій Жадан.

У листі йдеться про терміновоме створення повноцінної системи незалежних антикорупційних судів, а не тільки Вищого антикорупційного суду, як це передбачено Законом України «Про судоустрій і статус суддів». Цим судам слід розглядати антикорупційні справи по суті, давати згоду на проведення відповідних слідчих дій за клопотанням Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

Громадські діячі відзначають, що будь-які реформи, непідкріплені системною боротьбою з корупцією, приречені на провал. На думку підписантів, поява цих судів завершить формування дієвої системи антикорупційних органів; позбавить високопоставлених корупціонерів від можливості впливати на правосуддя; послужить інструментом невідворотного покарання за корупційні злочини, а також створить перспективу відновлення довіри до судів і суддів.

«Вражаюча різниця між офіційними доходами і реальними доходами держслужбовців і парламентаріїв, виявлена ​​під час подання електронних декларацій, а також численні корупційні скандали підтверджують нагальну необхідність негайного формування незалежного антикорупційного суду. Зволікання, маніпулювання, розмови про» несвоєчасність «подібного кроку, спроби спотворити або нівелювати зміст і логіку процесу створення системи антикорупційних судів, здійснення будь-якого тиску на членів спеціальної конкурсної комісії або на кандидатів на посади антикорупційних суддів неминуче буде сприйматися суспільством як пряме потурання корупціонерам. Час демонструвати волю«, — підкреслюють в зверненні до президента.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *