Вігульний шантаж: В Україні не розглядають варіант заміни вугілля з окупованого Донбасу

В Україні навіть не розглядають варіант заміни вугілля з окупованих районів Донбасу, адже антрацитові шахти належать компанії «ДТЕК» Ріната Ахметова, пише 24tv.ua.

Про це заявив президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар в коментарі виданню «Гордон».

Цифру в 15 мільярдів гривень на заміну антрациту іншими видами палива в Насалика намалювали. Написали по максимуму. Треба відзначити, що мова про відмову від антрацитових марок вугілля на теплової генерації ведеться ще з 2014 року. Але так нічого і не робиться, – сказав Гончар.

Він додав, що Ахметов використовує поставки вугілля з окупованих територій як інструмент тиску на владу. При чому дотримуватись цієї домовленості вигідно і Ахметову і Кабміну.

Все заточене під Ахметова, звідси і проблеми. Він запевняє, що у нього все під контролем. Але це «під контролем» досить умовне. І в 2015-му, і в 2016 роках, коли перекривали поставки вугілля, задавалися питанням про підвищення тарифів на електроенергію, в зв’язку з тим, що треба проводити модернізацію і так далі. Вугілля — дуже зручний важіль Ахметова для шантажу уряду. А уряду теж зручно – завжди можна показати на того, хто дає гарантії: ось Ахметов гарантував поставки на сезон, але просить трохи підняти тарифи, так це того варто — зате все в теплі й добрі, – повідомив Гончар.

Він вважає, що поки влада не визначить стратегію розвитку енергетичного ринку, проблеми з поставками вугілля триватимуть.

 

Вчора, 12 лютого, прем’єр-міністр України Володимир Гройсман анонсував обговорення питання введення надзвичайного стану в українській енергетиці під час засідання Енергетичного штабу

Україна споживає 24 млн тонн вугілля, з них 9 млн — антрацитова група, що добувається з українських надр на тимчасово неконтрольованій території і з якої виробляється третина всієї електроенергії в країні, зазначив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман в ефірі телеканалу “Україна” в неділю.

Тобто з вугілля виробляється електроенергія і тепло. Куди постачається ця електроенергія? В будинки, домівки, квартири українських громадян. Тобто мова йде про те, що блокування постачання вугілля, якому немає альтернативи, означає зупинка і віялові відключення по усій території країни. Чи потрібно доводити до цього? Я вважаю, що ні, — наголосив Володимир Гройсман.

Глава Уряду підтримав необхідність боротьби з контрабандою, яка йде через лінію розмежування, однак висловився проти того, щоб “кидати напризволяще мільйони українців”, блокуючи постачання в домівки тепла і електроенергії.

Він навів приклади міст: Київ, Харків, Чернігів, Черкаси, що виробляють теплоенергію на вугіллі. Він зауважив, що перехід на газ може призвести до зростання цін на тепло або електроенергію.

Уряд буде шукати рішення цієї ситуації.

Я не схильний когось звинувачувати, але я глибоко переконаний у тому, що раціонально треба розібратися: якщо є питання контрабанди, жорсткий публічний контроль буквально в он-лайн режимі, все те, що стосується невеликої групи товарів, наприклад вугілля, і те, що потрібно для виробництва металургії в країні, треба визначити ці товари, перелік і забезпечити публічне просування в Україну, — переконаний Володимир Гройсман.

Він зауважив, що ці підприємства зареєстровані в Україні і сплачують податки.

 

 

Читайте також:

Гройсман: про важкі для українців ціни та вугілля з окупованих територій

 

З використанням матіреалів: Урядовий портал

Вігульний шантаж: В Україні не розглядають варіант заміни вугілля з окупованого Донбасу: 3 комментария

  1. Уведомление: Енергоштаб пропонує Уряду надзвичайний стан в енергосистемі — вугілля вистачить на 40 діб — Будь у курсі — портал новин
  2. Уведомление: Укренерго відзвітувала про запаси вугілля — Будь у курсі — портал новин

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *