Українці у Польші — чому, скільки та хто?

За дослідженням, опублікованим Zahid.net, рішення мешканця України виїхати до Польщі продиктоване в основному економічними чинниками, такими як відсутність роботи в Україні – 29% або занадто мала зарплата – 54% опитаних.

У останій хвилі міграції (після 2014 року) серед мігрантів з України більшість становлять чоловіки – майже 58%.

Середній вік новоприбулих українців – 33 роки. Більше третини (36%) мігрантів старші 45 років, а 24% – менше 25 років.

Майже 72% українців, які виїзджають на роботу до Польщі у останій хвилі трудових мігрантів — з областей Західної України.

Третина всіх українців, які емігрували до Польщі – мешканці села, ще 39% — жили раніше у містах із населенням до 100 тис.

Нова хвиля мігрантів відрізняється від попередніх тим, що серед новоприбулих значно поменшало тих, хто має дітей – 46% проти 76% у попередній хвилі. Це може свідчити про те, що частина цих людей не матиме мотивації повертатись в Україну, а захоче залишитись в Польщі або виїхати в інші країни Євросоюзу.

Крім того, збільшалась частка неодружених – 46% проти 21% серед досвідчених мігрантів.

Серед трудових мігрантів 38% мають вищу освіту, а 54% – середню або середню спеціальну.

Найчастіше українці працюють у домогосподарствах – 38%, у будівництві та ремонтно-оздоблювальних роботах – 24% і у сільському господарстві – 19%.

Середня зарплата українця у варшавській агломерації становить 2105 злотих (близько 13,5 тис. грн). Найбільша зарплата у тих, хто працює у секторі будівництва і ремонту – 2729 злотих (близько 17,7 тис. грн), найменша платня у працівників домогосподарств – 1826 злотих (11,8 тис. грн).

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *