Пенсії по-новому. Що чекає у 2017-му? Деталі

У 2017 році, як обіцяє уряд, в Україні може запрацювати накопичувальний рівень пенсійної системи, пише FaceNews.

Тобто, окрім Єдиного соціального внеску (ЄСВ), українцям, яким на 1 січня 2017-го не виповнилось 35 років, доведеться платити додатковий внесок — на персональний пенсійний рахунок.

Однак, як говорять експерти, скоріш за все нововведення цьогоріч так і не запрацює.

Крім цього, українців чекають і «осучаснення» пенсій, збільшення мінімальної суми ЄСВ та можливий перегляд віку виходу на пенсію для тих, хто не набрав мінімального страхового стажу.

Отже, чому накопичувальна система може так і не запрацювати?

У 2016-му українці на заслуженому відпочинку отримували не менше 1247 гривень, а в 2017 році, згідно з проектом бюджету на цей рік, мінімальна сума виросте до 1400 гривень.

Однак навіть після всіх надбавок частина пенсіонерів залишиться за межею бідності, а Пенсійний фонд — з «дірою» в бюджеті — 145 мільярдів гривень за підсумками 2016 року. Чиновники впевнені: щоб пенсіонери отримували більше, потрібно щоб працюючі українці вивели свої зарплати з «тіні» і сумлінно сплачували податки.

Наразі, в Україні діє солідарна система пенсійного забезпечення. Працюючі українці платять податок до Пенсійного фонду — єдиний соціальний внесок (ЄСВ). За рахунок саме цих коштів забезпечують сучасних пенсіонерів.

Щодо рівнів пенсійної системи, то існіють такі:

  • Солідарна система (діє зараз). З цих коштів нараховуються пенсії
  • Накопичувальна система (планують запустити). Частина внеску буде накопичуватися на індивідуальному пенсійному рахунку
  • Накопичувальна добровільна система (недержавні пенсійні фонди).

Уряд планує запустити другий рівень системи — накопичувальний. Крім ЄСВ, українцям доведеться платити ще один податок. Ці кошти будуть акумулюватися на персональному рахунку.

Сучасних пенсіонерів реформа не торкнеться, проте всім українцям віком до 35 років доведеться в 2017-м додатково платити 2%, а у 2022-му — 7%. Українці старше 35, але молодше 55 років можуть добровільно приєднатися до накопичувальної системи і виплачувати внески.

Експерт у сфері пенсійного забезпечення Галина Третьякова впевнена: накопичені кошти «на пенсію» будуть «працювати» на економіку України. «Мій аргумент на користь накопичувальної системи дуже простий. Якщо працює солідарна система, щоб забезпечити коефіцієнт заміщення 0,6 (тобто пенсія буде на рівні 60% від мінімальної зарплати — Ред.) Поколінню, що зараз працює, потрібно відраховувати 32-36% від заробітної плати. А для того щоб забезпечити такий же коефіцієнт заміщення при накопичувальній системі потрібно платити 0,12-0,17% від зарплати. Ми пропонуємо залишити солідарну систему і ввести накопичувальну поки на маленьких рівнях «, — вважає Галина Третьякова.

Правда, думка Третьякової поділяють не всі її колеги. Старший науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко впевнена: на даний момент немає сенсу запускати накопичувальну систему, більш того, експерт впевнена, що ніякої можливості зробити це в 2017 році немає.

«Звичайно, не запуститься. Це виключено. І в меморандумі, які підписували наші керівники країни з МВФ, написано, що Україна поки що утримається від накопичувального рівня. У нас в законі другий рівень прописаний давно, але там немає ніяких дат. У законопроектах були дати, але законопроекти так і залишилися законопроектами. Були заяви, що в цьому році накопичувальний рівень запуститься, більше ніхто про це не згадує. Я вже не кажу, що там повинні бути підготовчі роботи, створена інфраструктура, повинен бути сформований накопичувальний рівень», — розповідає Лідія Ткаченко.

На думку експерта, Україні взагалі не варто запускати обов’язковий накопичувальний рівень пенсійної системи, а замість цього потрібно задуматися про те, щоб розвивати недержавні пенсійні фонди.

«Проблема другого рівня, чому МВФ не рекомендував його вводити, — щоб держава не брала на себе додаткові зобов’язання», — розповідає Ткаченко.

Якщо другий рівень буде запроваджено, державному накопичувальному фонду доведеться не тільки акумулювати кошти, а й інвестувати їх в економіку для того, щоб примножувати заощадження українців, інакше їх просто «з’їсть» інфляція.

 

Як і кому підвищать пенсії і що ще чекає українців?

У 2017 році крім індексації пенсій на 10,1%, яке передбачене в бюджеті, українців чекає «осучаснення».

Пенсії планують підвищити в середньому на 300 гривень п’яти мільйонам українців, уточнює віце-прем’єр-міністр Павло Розенко.

«Детально розповісти не можу, тому що рішення ще не прийнято. Але що таке осучаснення пенсій? Це і є, по суті, рішення тієї основної проблеми, коли пенсія новопризначена набагато вище пенсії старих пенсіонерів. Осучаснення передбачає підводити» старі пенсії «до нових. яким чином це вийде зробити — відразу або поетапно — це питання ще обговорюється «, — розповів заступник голови Пенсійного Фонду Микола Шамбір.

При цьому, як зазначив чиновник, осучаснювати пенсії будуть за допомогою зміни показника середньої зарплати, який враховується при розрахунку пенсій.

«Якщо ми говоримо про те, що в рік у нас призначається близько 450-500 нових пенсій, то звичайно, всі ті, які були призначені до початку 2016 року, вже відстають від новопризначених пенсій. Якщо у нас 12 млн пенсіонерів, ви можете порахувати , скільки нам потрібно осучаснювати. Зрозуміло, що у кожного пенсіонера індивідуально. Зрозуміло, що якщо осучаснення буде робитися, то буде робитися по кожному пенсіонеру, в залежності від заробітної плати та стажу. Зрозуміло, що при осучаснення не всі отримають підвищення, тому що іноді за рахунок різних доплат пенсія виходить більше, ніж буде при осучаснення. Таке теж є», — розповідає заступник голови Пенсійного фонду.

Лідія Ткаченко відзначає: також в 2017 році кількість платників ЄСВ може збільшитися. Зараз цей податок не платять аграрії, деякі підприємці, нотаріуси. При цьому, на думку експерта, істотного результату це не дасть — дефіцит у Пенсійному Фонді залишиться.

«Навіть якщо змусять платити мінімальний внесок ЄСВ, додаткові кошти там зберуться, але не дуже великі. А всім же їм доведеться платити як мінімум мінімальну пенсію. Щось це дасть, це потрібно робити, це нормальний крок», — вважає експерт.

Крім того, обговорюється можливість збільшити пенсійний вік для тих українців, яким не вистачає страхового стажу. Нагадаємо, на даний момент чоловікам для пенсії за віком необхідно працювати як мінімум 35 років, а жінкам — 30. Тим, кому, наприклад, не вистачає два роки стажу, доведеться виходити на пенсію не в 60, а 62 роки.

Ще одне рішення, яке вплине на пенсійну систему — підвищення мінімалки в два рази. Так, українцям з першого січня 2017 року в два рази піднімуть мінімальну зарплату. Разом з зарплатами виростуть і відрахування до Пенсійного фонду. За словами міністра соціальної політики, 40% всіх платників ЄСВ декларують мінімальну зарплату 1600 гривень, з неї і платять внески. Уже в цьому році сума податку разом із зарплатою для українців на мінімалки виросте в два рази. За рахунок цього надходження в ПФ збільшаться майже на 15 мільярдів гривень.

«Ці цифри вже є в поданому до Верховної Ради проект Закону про державний бюджет на 2017 рік. За підрахунками, така цифра становить 14,8 млрд. Це кошти, які планується отримати від підвищення мінімальної заробітної плати. Але я хочу відразу сказати, що передбачається нелінійно підвищення заробітної плати — змінюється її структура «, — розповідає Микола Шамбір.

 ЄСВ, накопичувальна система, нарахування, пенсії, пенсійна система, пенсійний вік

Пенсії по-новому. Що чекає у 2017-му? Деталі: 3 комментария

  1. Уведомление: Рева анонсував чергове «покращення» для пенсіонерів: або пенсія або зарплата — Будь у курсі — портал новин

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *