Пенсія-2017: запуск накопичувальної системи відкладено

Запуск накопичувального рівня пенсійної системи, який очікували в 2017 році, не відбудеться до тих пір, поки в Пенсійному фонді буде «діра», повідомляє PolitekA з посиланням на «Сегодня».

У Міністерстві соціальної політики стверджують, що до тих пір, поки солідарний рівень Пенсійної системи буде залишатися дефіцитним, про запуск другого рівня говорити рано.

Пенсії формуються на трьох рівнях:

  • солідарному (працюючі українці платять внески (ЄСВ), після ці гроші перерозподіляють між діючими пенсіонерами),
  • обов’язковому накопичувальному рівні (частину своєї зарплати українці акумулюють на індивідуальному рахунку, накопичені кошти можна буде витрачати після виходу на пенсію)
  • добровільному накопичувальному рівні (частина зарплати можна віддавати в недержавні пенсійні фонди за власним бажанням).

 


Зараз в Україні діє перший рівень системи (солідарний) і третій — добровільне накопичення в приватних фондах. У першому рівні зобов’язані брати участь практично всі працюючі українці (крім тих, хто за законом можуть не платити ЄСВ), це більше 10 мільйонів чоловік. Приватним пенсійним фондам довірили свої гроші близько мільйона українців. Вже на пенсії вони будуть отримувати дві пенсії — одну із солідарної системи, другу — з приватного пенсійного фонду.

За словами віце-прем’єра Павла Розенка, запуск обов’язкового накопичувального рівня пенсійної системи в пріоритетах уряду. Ще в минулому році передбачалося, що другий рівень можуть запустити вже в 2017 році. Якщо другий рівень запустять, крім пенсій із солідарного рівня, українці також будуть отримувати накопичені виплати.

Однак в Мінсоцполітики пояснили: поки в солідарній системі залишатиметься дефіцит (податків, які збирає держава, не вистачає на пенсії), накопичувальний рівень запускатися не буде.

«Відповідно до Закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» від 08.07.2011 № 3668-VI перерахування страхових внесків до Накопичувального пенсійного фонду запроваджується починаючи з року, в якому буде забезпечено бездефіцитність бюджету Пенсійного фонду України (ПФУ)» , — відзначають в міністерстві.

У минулому році дефіцит Пенсійного фонду досяг 145 млрд грн, цього року — 141 млрд грн. Це левова частина всього бюджету ПФ.

Експерти прогнозують, що якщо ситуацію в фонді не змінити — дефіцит буде тільки зростати, адже пенсіонерів стає все більше, а кількість працюючих українців — скорочується. Зараз 10 працюючих утримують 11 пенсіонерів.

 

 

Читайте також:

Пенсії по-новому. Що чекає у 2017-му? Деталі

 накопичувальна система,

Пенсія-2017: запуск накопичувальної системи відкладено: 4 комментария

  1. Уведомление: Економіст: Влада підвищить пенсійний вік, щоб зберегти старі корупційні схеми — Будь у курсі — портал новин
  2. Уведомление: Озвучено причини провалу пенсійної реформи — Будь у курсі — портал новин
  3. Уведомление: Рева пообіцяв справедливу та зрозумілу систему пенсійного забезпечення — Будь у курсі — портал новин
  4. Уведомление: Уряд визначив 4 реформи, щоб покращити життя українців — Будь у курсі — портал новин

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *