Климпуш-Цинцадзе: Крим може служити повноцінним довідником з утисків прав людини.

За три роки російської окупації в Криму майже повністю знищені громадянські права і свободи, і сьогодні півострів може служити повноцінним довідником з утисків прав людини. Про це під час відкриття Міжнародного форуму «Крим в умовах окупації: наслідки для України та світу» заявила Віце-прем`єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе, повідомляє Урядовий портал.

«Майже всі відомі методи боротьби зі свободою були вже застосовані і продовжують застосовуватися окупаційною владою. За оцінками Freedom House, територія Криму оцінюється зараз як невільна. Там зникли безвісти 17 людей, 12 загинули, 39 політв`язнів, 10-ро з яких уже засуджені, – сказала Віце-прем`єр. Ці люди постраждали через свої політичні, ідеологічні переконання, приналежність до кримськотатарського народу, через «погану» звичку до свободи слова в Україні, через те, що ці люди хотіли залишатися тими, ким вони були – громадянами України і вільними людьми у вільному світі».

Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що окупаційна влада позбавляє мешканців Криму свободи віросповідання, заносить українських активістів у списки терористів, перешкоджає праву на мирні зібрання, переслідує національно-культурні представницькі органи кримськотатарського народу і ЗМІ. Та найбільший цинізм, за її словами, Кремль продемонстрував, визнавши Меджліс кримськотатарського народу екстремістською організацією. «Усе це відбувається на тлі перетворення Криму на мілітаризовану зону, – підкреслила Віце-прем`єр. І найстрашніше, що півострів перетворюється на територію страху. Системні порушення прав і свобод людей в сьогоднішньому Криму повинні спонукати світ до невідкладних дій і посилення тиску на Росію».

Віце-прем`єр наголосила також, що йдеться не про лише про безпеку регіону, а і майбутнє всього світу: «Історія переконливо свідчить про те, що гібридна окупація, пропагандистські кампанії, брехня контрольованих ЗМІ, дипломатія подвійних стандартів призводять до концтаборів… Це випробування для всього вільного світу на нашу спроможність опиратися знищенню прав і свобод людини. І повернення Криму Україні, я переконана, буде найшляхетнішою гуманітарною операцією в історії!»

Також до учасників заходу звернулися народний депутат України, перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, Міністр інформаційної політики Юрій Стець, Міністр із питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш, народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко, дипломати країн-партнерів України.

Організований Міністерством інформаційної політики Міжнародний форум «Крим в умовах окупації: наслідки для України та світу» триватиме два дні. Активну участь у ньому також беруть представники медіа, громадських організацій, правники та правозахисники.

 

 

 

Читайте також:

Екс-радник Путіна: повернення Криму в Україну неминуче

 анексія Криму, визнання окупації Криму, Іванна Климпуш-Цинцадзе, окупація Криму

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *