Гонтарева йде з НБУ. Які є кандидати на «вакансію»?

Після більш 2,5 років роботи в Нацбанку його голова Валерія Гонтарєва прийняла рішення піти у відставку, повідомляє РБК-Україна.

Це вже не перша її спроба покинути крісло керівника центробанку. І, швидше за все, на цей раз прохання Гонтаревої буде задоволене.

Про те, що глава Нацбанку Валерія Гонтарєва «категорично налаштована» поміняти місце роботи РБК-Україна повідомили відразу кілька незалежних один від одного джерел.

«Вона давно говорила, що дико втомилася. Її основним останнім завданням був «Приват». І вона це зробила. Професійно вона своє завдання в НБУ виконала«, — розповіли в банківських колах.

В оточенні президента повідомили:

«Рішення по ній прийнято. Шукають нового главу. Вона не писала заяву, але заявила складу правління Нацбанку, що йде з посади».

Основною причиною звільнення є все той же ПриватБанк.

«Вона вважає, що влада нічого не робить проти Коломойського», — розповідає джерело в оточенні президента.

«Її ніхто не підтримує, а в ЗМІ обливають брудом. Мені здається, що вона просто втомилася і нічого більше, крім негативу, вже не отримає, якщо залишиться в Нацбанку», — додає співрозмовник в уряді. Тим більше, якщо наступним міністром фінансів стане нинішня глава парламентського комітету з питань податкової і митної політики Ніна Южаніна, яка зараз, після низки скандалів за участю чинного глави Мінфіну, всерйоз розглядається в якості кандидата на цій пост.

Гонтарева хоче повернутися в приватний сектор, не виключено, що в компанію ICU, де, до призначення в НБУ, вона займала пост голови ради директорів. З огляду на той факт, що ICU має колосальний вплив на формування економічної політики в країні, то Валерія Гонтарєва зможе, і без посади у виконавчій владі, впливати на ту ж банківську сферу.

 

«Лава запасних» — тих, хто може замінити Гонтареву в НБУ, невелика.

У списку претендентів є й ті, кому цей пост готували давно, наприклад, екс-прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. У той же час, його соратники відзначають, що прихід Яценюка до Нацбанку — це «нісенітниця». «Не царська це справа. Він спілкується зі світовими лідерами, наприклад, з Меркель, невже ви думаєте, що він піде в НБУ?», — реагують на питання відразу кілька депутатів фракції «Народний фронт«.

В той же час на посаду очільника НБУ є і зовсім несподівані кандидати:

  • глава парламентського комітету з питань фінансової політики і банківської детальності Сергій Рибалко з Радикальної партії Ляшка;
  • голова правління націоналізованого ПриватБанку Олександр Шлапак,
  • президент України в 2005-2010 років Віктор Ющенко. Ряд банкірів зазначає, що нібито його люди вже були в НБУ, придивлялися і «вивчали ситуацію зсередини».

 

 Валерія Гонтарева, глава НБУ, Гонтарева йде з НБУ, очільник НБУ

Гонтарева йде з НБУ. Які є кандидати на «вакансію»?: 2 комментария

  1. Уведомление: НБУ повідомив, що Гонтарева не йде — Будь у курсі — портал новин

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *