У Євросоюзі мають намір заблокувати виплати на євроінтеграцію Туреччини

Євросоюз вирішив заблокувати виплати по ряду проектів, спрямованих на інтеграцію Туреччини до європейського простору, пише Українська правда.

«Ми юридично зобов’язані співвіднести фінансову підтримку з тим прогресом, якого досягає країна», — заявив в інтерв’ю агентству dpa єврокомісар з питань розширення і політики добросусідства Йоханнес Хан у суботу, повідомляє «Німецька хвиля«.

 «Негативні тенденції почалися ще до липневого путчу, вони суперечать не тільки стандартам ЄС, але й міжнародному праву», — сказав Хан.

Запланована фінансова допомога Туреччині з боку Євросоюзу в період з 2014 до 2020 року становить 4,45 мільярда євро. З цієї суми Брюссель на даний момент перевів Анкарі 167 мільйонів євро.

Європейська фінансова допомога покликана допомогти Туреччині досягти необхідних стандартів для подальшої інтеграції країни в європейському просторі. Виплати прив’язані до конкретних проектів, найбільшим з яких є «Реформи з підготовки до членства в ЄС» — на ці цілі Євросоюз збирався виділити 1,58 мільярда євро.

«Повної ясності щодо того, які саме виплати і на який термін заморожує Брюссель, поки немає. Можливо, рішення буде прийнято на найближчій зустрічі глав МЗС ЄС. У той же час Євросоюз не перериває діалогу з Анкарою і бажає допомогти Туреччині в побудові правової держави» , — пише «Німецька хвиля».

Однак, як зазначив єврокомісар Хан, «переговори про вступ Туреччини в ЄС фактично зупинені«.

Як повідомлялося, у суботу глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу планував, попри заборону, відвідати мітинг у Роттердамі для виступу перед представниками турецької діаспори на підтримку референдуму та змін конституції Туреччини.

Також Чавушоглу пригрозив санкціями проти Нідерландів у разі відмови на політ до країни. Уряд Нідерландів відкликав дозвіл на посадку літака Чавушоглу у зв’язку з «загрозою громадському порядку та безпеці» через можливий  візит міністра.

У відповідь на це президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган пригрозив вжити відповідних заходів та заявив, що вважає керівництво Нідерландів «фашистами та послідовниками фашистів». МЗС Туреччини оголосило небажаним повернення у країну посла Нідерландів після відпустки.

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте прокоментував заяви Ердогана про «фашистів» в Нідерландах, назвавши їх «безглуздими коментарями».

 виплати на євроінтеграцію, дипломатичний скандал, , туреччина

У Євросоюзі мають намір заблокувати виплати на євроінтеграцію Туреччини: 1 комментарий

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *