Ангела Меркель йде на четвертий термін

Діючий канцлер Німеччини Анґела Меркель знову висуває свою кандидатуру на найвищу посаду в німецькому уряді. Таким чином вона фактично відкрила передвиборну боротьбу за депутатські мандати в Бундестазі — і опозиція вдячно прийняла цей виклик.

Меркель, яка прийшла до влади в 2005 році як лідер німецьких консерваторів, поступово змінювала політичний курс і до кінця третього терміну її називають «останньою надією європейського лібералізму». За її власним визнанням, вибори-2017 в Німеччині будуть особливо складними через сильну поляризації суспільства. Видання Die Zeit сформулювало шість основних завдань, які потрібно буде вирішити Ангелі Меркель, щоб перемогти.

1. Біженці

Меркель доведеться пообіцяти, що більше Німеччина ніколи не стане приймати біженців в таких кількостях, як в 2015 році (в ході міграційного кризи німецький уряд впустило близько мільйона мігрантів). Не виключено, однак, що для цього Меркель буде потрібна підтримка Туреччини (без згоди турецької влади ускладнити мігрантам шлях до Європи не вийде), тобто Німеччини доведеться піти на зближення з авторитарним режимом Ердогана.

2. Партія

Всередині німецької правлячої коаліції немає єдності: те, як Меркель проявила себе в ході міграційного кризи, налаштувало багатьох соратників проти неї.  Маркус Зедер, налаштований по відношенню до діючого канцлеру найбільш вороже. Зедер дотримується більш консервативних поглядів, і новина про висунення Меркель на новий термін він сприйняв дуже холодно. Якщо йому вдасться захопити лідерство в ХСС, не факт, що партія продовжить підтримувати Меркель.

3. Опозиція

Зараз ХДС на чолі з Ангелою Меркель протистоять відразу два сильних табору — як справа, так і зліва. Праві — «Альтернатива для Німеччини». Своїм успіхам вона зобов’язана, багато в чому, тим, що правоцентристи під керівництвом Меркель сильно полівіли. З іншого боку, досить популярні і ліві сили — соціалісти, соціал-демократи і зелені. Якщо їм вдасться сформувати коаліцію, то в Бундестазі у них, швидше за все, буде більшість місць. Щоб протистояти і правим, і лівим, ХДС доведеться заново винайти суспільну дискусію, яка на емоційному рівні імпонувала б широким верствам суспільства.

 

 

4. Боротьба з неправдивими новинами

Як показала передвибоча кампанія в США, помилкові та неправдиві новинні повідомлення привертають увагу читачів, формують їх думку та ставлення і розлітаються по соцмережах. Ця проблема актуальна і для Німеччини. Досвіду ведення передвиборної кампанії в таких умовах у Меркель поки що немає.

5. Хакери

Це ще одна нова реалія майбутньої передвибочої кампанії. Якщо вірити повідомленням американської розвідки, Кремль стояв за зломом пошти і публікацією документів керівництво Демократичної партії США. Більш того, одна з хакерських груп, причетних до злому, також підозрюється в атаці на Бундестаг влітку 2015 року. На додаток до хакерських атак Росія може впливати на хід виборів в Європі шляхом підтримки тих чи інших партій.

6. Коаліція


Останнє завдання — знайти партнерів, які змогли б після виборів увійти до складу нової правлячої коаліції. Серед можливих варіантів — коаліція з зеленими або з соціал-демократами. Однак той факт, що за чотири терміни це буде вже третя коаліція, — поганий знак. Він вказує, що демократична зміна влади не працює. І, якщо вже мова зайшла про демократичну зміну влади, потрібно, щоб хтось змінив Ангелу Меркель на посаді канцлера і лідера партії — причому не пізніше 2021 року.
На виборах у вересні наступного року представники Зелених хочуть домогтися «реальної зміни політики». Очільниця партії Сімоне Петер уже оголосила про енергійну передвиборчу кампанію проти федеральної канцлерки Анґели Меркель.

Ангела Меркель йде на четвертий термін: 2 комментария

  1. Уведомление: У Німеччині визначились з датою проведення парламентських виборів — Будь у курсі — портал новин

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *