«Бізнес»: найбагатші українці заборгували в 4 рази більше ніж транш МВФ

Найбагатші люди країни насправді жебраки. Судячи зі стану їх бізнесу, вони ніколи не зможуть повернути свої борги.

Про це пише сайт 24tv.ua з посиланням на портал «Бізнес». Також він опублікував двадцятку найбільших боржників країни перед державою, бізнесом і населенням України в статті «Бізнес задзеркалля«.

Видання оцінило розмір боргу великих бізнесменів перед вітчизняними та іноземними банками, іншими кредиторами та зіставило борг з вартістю їх активів, зазначених у публічних дослідженнях статків найбагатших українців.

«Найбагатші люди країни насправді жебраки. Судячи зі стану їх бізнесу, вони ніколи не зможуть повернути свої борги», – пише «Бізнес».

Найбільшим боржником, за оцінками видання, є Ігор Коломойський, сума боргів якого склала 16,1 млрд доларів. Проти вартості активів в 1,100 млрд доларів.

«Мінус 120 млрд грн, – Стільки склала «діра» в капіталі ПриватБанку, фінансової серцевини бізнес-імперії «Приват». Частка Коломойського в банку становила 49,98%. Таким чином, його борги – 60 млрд грн. Діра утворилася в результаті кредитування пов’язаних з власниками банку компаній, багато з яких виявилися в офшорах. Для порятунку ПриватБанку держава була змушена його націоналізувати і взяти під контроль. В іншому випадку банк довелося б ліквідувати, і сума вкладів, що підлягають виплаті, склала б 90 млрд грн, – це стільки ж, скільки довелося виплатити вкладникам всіх виведених з ринку неплатоспроможних банків за два роки. У решти бізнесів Коломойського також борги: зокрема, у компанії МАУ – 1 млрд грн, у компанії «Укрнафта» – близько 12 млрд грн», – пише «Бізнес».

Серед найбільших боржників – і співвласник групи Індустріальний Союз Донбасу Сергій Тарута (борг – 3 млрд доларів) і власник Ferrexpo Костянтин Жеваго (борг в 2,9 млрд доларів, причому 2,9 млрд доларів сформовано через власний банк).

«Заборгованість банку «Фінанси і кредит» перед населенням становить 17 млрд грн, з яких 10,5 млрд грн, компенсовано з ФГВФО за рахунок державного бюджету. Бізнесмену належить відповідати в суді за неповернуте рефінансування банку в розмірі 1,4 млрд.грн, Запорукою по якому виступає його особисте фінансове зобов‘зання. Загальна сума заборгованості з рефінансування перед НБУ становить 7,1 млрд грн, – пише видання. – Компанія АвтоКрАЗ також має проблемну заборгованість перед державним Ощадбанком на суму 1,3 млрд грн, у зв’язку з чим тривають судові розгляди. У травні 2016 Ощадбанк подав до Господарського суду Полтавської області заяву про визнання АвтоКрАЗу банкрутом. Загальна сума збитків, завданих державі, становить 17,5 млрд грн».

У рейтингу ТОП-20 найбільших боржників також брати Андрій і Сергій Клюєви (борг – 1,5 млрд доларів), Ринат Ахметов (5,231 млрд доларів), Леонід Клімов (борг 346 млн доларів).

«Бізнес-імперію» Климова становить фінансова група «Примор’я», яка контролює одеські ринок «Привоз» і всі будівництва навколо нього, три готелі «Чорне Море», ЦУМ, футбольний клуб «Чорноморець» і парк Шевченка в Одесі. У 2011-2014 рр компанії, пов’язані з Клімовим, взяли кредити в Імексбанку на 10,2 млрд грн, багато хто з них були видані під заставу стадіону «Чорноморець». У 2011 ФК «Чорноморець» під заставу своєї бази і частини «Нового Привозу» взяв кредит на 40 млн доларів в «Ощадбанку Росії». У 2009-2014 контрольований Клімовим Імексбанк отримав два стабілізаційних кредити від НБУ на суму в 3,4 млрд грн, з яких погашено було тільки 400 млн грн, а в 2013 був виданий ще один кредит на 300 млн грн, ФК «Чорноморець» не повернув кредит, взятий в «Ощадбанку Росії». «Сбербанк Росії» виграв суд першої інстанції з позовом на суму понад 1 млрд грн, У 2015 році Імексбанк був визнаний неплатоспроможним. Загальний збиток, який нанесено державі в результаті діяльності групи, складає 8,1 млрд грн», – пише «Бізнес».

У двадцятку найбільших боржників країни перед державою, бізнесом і населенням також увійшли: сім’я Гута (агрохолдинг «Мрія», борг 1,3 млрд доларів); Віктор Нусенкіс (група «Донецьксталь», борг 1,1 млрд доларів); Віктор Поліщук (мережа побутової електроніки «Ельдорадо», ТЦ Гуллівер і банк «Михайлівський», борг 769 млн доларів); Станіслав Березкін (група «Креатив», борг 704 млн доларів); Юрій Іванющенко «(Азовзагальмаш», борг 546 млн доларів); Володимир Костельман ( «Фоззі Груп» – найбільші роздрібні мережі країни «Сільпо» і «Фора», борг 404 млн доларів) І інші бізнесмени, які вважаються в Україні найбагатшими людьми. Головним двигуном зростання їх бізнес-імперій були позичені гроші, які бізнесмени активно залучали за кордоном і в Україні, в тому числі – через власні банки.

«Чужі гроші не можуть допомогти, якщо немає довгострокової стратегії і правильної бізнес-моделі«, – підсумовує «Бізнес».

Загальна сума боргів, яку двадцять найбільших боржників України повинні повернути кредиторам, державі і населенню, становить понад 40 млрд доларів.

Сума траншей МВФ, які розраховує залучити уряд України до 2019 року, становить 9,9 млрд доларів.

 борг, найбагатші українці, транш МВФ

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *