Виставка «Обличчя Майдану» відкрилась у Хмельницькому

Під такою назвою до Дня Героїв Небесної Сотні у музеї-студії фотомистецтва відкрилась виставка робіт фотохудожника, члена Національної спілки фотохудожників України хмельничанина Сергія Зиська.

На світлинах зафіксовані події, що відбувались у лютому 2014 року під час Революції Гідності. Фото зроблені трагічного ранку після розстрілів людей і останнього штурму Майдану. Це серія портретів про тих, хто тримав оборону на Майдані Незалежності, площі біля стадіону ім. В. Лобановського, а також на вулиці Інститутській.

Від міської влади з відкриттям персональної виставки митця привітала керуючий справами виконавчого комітету Юлія Сабій.

«Насправді дуже важкі часи сьогодні переживає Україна. Триває російсько-українська війна і ллється українська кров… Споглядаючи на світлини, бачачи очі загиблих Героїв, хочеться тільки мистецтвом, зокрема поезією довести до усіх вас той сум, ту тугу і невимовну журбу, які є у моєму серці», — зазначила Юлія Сабій і зачитала вірш «Заповіт Небесної Сотні» Тетяни Бондарчук, дружини загиблого нашого земляка, учасника Революції Гідності, Героя Небесної Сотні, Героя України Сергія Бондарчука, який віддав своє життя за свободу і незалежність України.

«На світлинах немає батальних сцен і боїв, лиш фотопортрети учасників тих подій. Чому саме портрети? Був з фоторепортажем на Майдані не раз, але чомусь саме портрети зацікавили і зачепили своїм драматизмом, тому захотілось показати їх вам. Адже з кожним учасником я мав розмову і перейнявся до глибини душі тими словами. На кожному обличчі видно емоції: хвилювання, біль втрат, радість, а в очах можна побачити все той же полум’яний запал і жагу до перемоги. Допоки ми пам’ятатимемо ці обличчя, до тих пір вони житимуть, це стосується і нових Героїв», — розповідає Сергій Зисько. — Три роки пролетіли, і з часом ми почали забувати про тих людей і ті події.  Майдан закінчився, і ці події затьмарила інша біда – війна, чи, як то офіційно, АТО. Настав час нових моментів в історії і нових імен серед героїв, але сказати, що ті люди з Майдану забуті, не можна. Адже  вони  і досі продовжують боротьбу: хтось став волонтером, хтось поїхав на фронт медиком, а хтось взяв у руки автомат. Вони і досі в строю, просто змінили форму».

Багато з цих світлин були представлені на всеукраїнських, міжнародних фотовиставках, друкувались у газетах і журналах. Для загального огляду ці фото виставляються вперше, і саме в рідному місті автора зібрались з усієї України обличчя Майдану.

Загалом в експозиції представлено 50 світлин. Усі представлені роботи фотомитець подарував Хмельницькому музею-студії фотомистецтва, аби з часом їх змогли побачити нащадки.

Виставку Сергій Зисько присвятив одному з героїв фото – активному учаснику Революції Гідності Михайлу Покидченку з міста Мукачево, який пішов воювати добровольцем. Мужній, впевненій, простій і щирій людині, який 5 грудня 2016 року загинув у бою під селищем Опитним, що під окупованим Донецьком.

Під час відкриття виставки звучали авторські пісні у виконанні волонтера Мистецької сотні «Гайдамаки» дванадцятирічного Артема Харченка, які він присвятив воїнам АТО.

 

 

 

 

 

 

Читайте також:

«Обличчя Майдану»: 16 лютого відкриється виставка світлин

 

 

Джерело: Офіційний сайт Хмельницької міської ради

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *