Електроенергія, проїзд у тролейбусі та послуги ЖЕК здорожчали з 1 березня

Нажаль довгоочікувана нами весна хоч і принесла з собою значне потепління, однак захопила з собою іншу «радість» — новий виток у підвищенні тарифів.

Електроенергія:

На 1 березня 2017 року припадає останній, п’ятий етап підвищення вартості електроенергії, який ще два роки тому, у 2015-му році, затвердила НКРЕКУ своєю постановою №220:

  • пільговий тариф до 100 кВт·год включно зріс трохи менше, на 26%, з 0,714 до 0,90 грн за кВт·год.
  • майже на третину (на 30,2%) з 1,29 грн до 1,68 грн за кВт·год у межах найбільш поширеної норми від 100 до 600 кВт·год,
  • тариф у межах норми «для багатіїв» (від 600 кВт·год і більше) підвищиться найменше – лише на 3%, з 1,638 грн до 1,68 грн за кВт·год.

Тобто, при введенні останього єтапу підвищення вартості електроенергії знівельованою є тривимірна градація тарифікування рівня споживання, тариф встановлюється лише у двох варіантах — до 100 кВт·год та понад 100 кВт·год:

кожен кВт*год при споживанні електроенергії Вами менше ніж 100 кВт з першого березня коштує 90 копійок (було 71,4 копійки), а при споживанні понад 100 кВт*год за кожен кВт*год з початком березня українці платитимуть вже 1 грн. 68 копійок (у той час як у лютому було 1 грн. 29 копійок)

Наприклад, якщо сім’я використовує 200 кВт*год на місяць, то:

  • до першого березня доведеться платити за світло 200,4 гривні (перші 100 кВт*год обійдуться у 71,4 грн., наступні 100 кВт*год у 129,0 грн.),
  • а після 1 березня 2017 року — 258,0 гривні (перші 100 кВт*год обійдуться у 90,0 грн., наступні 100 кВт*год у 168,0 грн.).

 

Послуги ЖЕК у м.Хмельницькому:

Члени Хмельницького виконавчого комітету своїм рішенням від 09.02.2017 року за №90 «Про коригування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій» ухвалили збільшення тарифів на послуги житлово-експлуатаційних контор з 1 березня 2017 року.

В середньому квартплата зросте на 50-60 копійок за квадратний метр, тобто для споживача вартість послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій збільшиться в середньому на 50%. Для прикладу, якщо у лютому за послуги ЖЕК Ви платили 60,00 грн., то з березня Ваші витрати на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій складатимуть близько 90,00 грн.

На сьогодні, представники ЖЕКів практично на більшості будинків обласного центру уже розвішали роздруковані попередження про зміну тарифу та поелементні калькуляції розрахунку вартості квартплати з визначеною загальної вартістю послуги за 1 кв.метр.

 

Україна
Хмельницька міська рада
Виконавчий комітет
РІШЕННЯ

від 09.02.2017 року № 90

Про коригування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій

Розглянувши звернення житлово-експлуатаційних контор № 1, 2, 3, 5, 6, 7 та житлово-комунальної контори “Будівельник”, спеціалізованого ремонтно-будівельного підприємства “Хмельницькліфт”, приватної фірми “Геркон”, міського комунального аварійно-технічного підприємства житлово-комунального господарства та розрахунки скоригованих тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, у зв’язку з підвищенням мінімальної заробітної плати і вартості електроенергії для освітлення місць загального користування та енергопостачання ліфтів, керуючись постановою Кабінету Міністрів України від 01 червня 2011 р. № 869 “Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги”, Законом України “Про місцеве самоврядування в Україні”, Законом України “Про житлово-комунальні послуги”, виконавчий комітет міської ради

ВИРІШИВ

1. Відкоригувати тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, встановлені рішеннями виконавчого комітету Хмельницької міської ради від 11.04.2013 р. № 269 “Про встановлення тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій ЖЕК № 1, 2, 3, 5, 6, 7 та ЖКК “Будівельник” та втрату чинності рішень виконавчого комітету Хмельницької міської ради від 28.05.2009 р. № 526 та від 27.01.2011 р. № 85” та від 25.07.2013 р. № 506 “Про встановлення тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій ЖЕК № 1, 7” згідно з додатками 1-7.

2. Рішення набирає чинності через 15 днів з моменту опублікування.

3. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови А. Нестерука.

Міський голова                                                        О. Симчишин

 

 

Вартість проїзду у громадському транспорті м.Хмельницького:

Незважаючи на категоричну незгоду й е-петиції від хмельничан та лист-звернення від громадських активістів щодо не допущення обґрунтованого збільшення тарифів на перевезення пасажирським транспортом загального користування, на черговому засіданні, яке відбулось 23 лютого, члени виконавчого комітету прийняли рішення щодо підвищення ціни проїзду у громадському транспорті Хмельницького.

Так, згдіно з рішенням №149 від 23.02.2017 року «Про встановлення тарифів на транспортні послуги по перевезенню пасажирів в м.Хмельницькому у міському пасажирському транспорті загального користування» з 1 березня квиток у тролейбусі здорожчав до 2 гривні 50 копійок (було 1,50 грн.).

Відповідно до здорожчання вартості перевезення в електротранспорті, прямо пропорційно підвищиться ціна і на проїздні квитки:

  • звичайний проїзний квиток в тролейбусі коштуватиме 90 гривень,
  • учнівський — 40 гривень,
  • студентський — 50 гривень.

В той же час, відповідно до вказанного вище Рішення, вартість проїзду у маршрутних таксі та великогабаритних автобусах повинна була збільшитись до 4,00 грн., однак Хмельницький міськрайонний суд своєю ухвалою від 28.02.2017 р. зупинив дію рішення виконавчого комітету Хмельницької міської ради щодо підвищення вартості проїзду в частині встановлення тарифу на проїзд в міських автобусах та маршрутних таксі та залишив діючу вартість перевезення — у маршрутних таксі 3,50 грн., у великогабаритних автобусах 3,00 гривні

 

Як пише 24tv.ua, експерти вважають, що цього року тарифи на житлово-комунальні послуги можуть зростати через можливі коливання курсу гривні та ймовірне збільшення вартості імпортного газу. Представники енергогенеруючих компаній та частина експертів назвали систему утворення тарифів в Україні непрозорою та нелогічною і вбачають у подальшому підвищенні вартості газу ризик для економіки.

 

 

Читайте також:

З квітня газ для населення може здорожчати на 40%

 

Світло здорожчає з березня. А газ з квітня?

 1 березня, вартість проїзду, вартість світла, весна, здорожчання, ріст тарифів,

7 thoughts on “Електроенергія, проїзд у тролейбусі та послуги ЖЕК здорожчали з 1 березня”

  1. Уведомление: Здорожчання електроенергії 1 березня — це тільки початок наступного підвищення — Будь у курсі — портал новин
  2. Уведомление: З 1 березня зросли тарифи на технічне обслуговування внутрішньо будинкових систем — Будь у курсі — портал новин
  3. Уведомление: Українці біднішають, а зарплата «офіційно росте» — Будь у курсі — портал новин
  4. Уведомление: Тарифний марафон імені Ахметова: За 4 роки електроенергія здорожчала майже у 5 разів — Будь у курсі — портал новин
  5. Уведомление: Конкурс з перевезення пасажирів: хмельничан запрошують на громадські обговорення — Будь у курсі — портал новин

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *