Небезпечні симптоми під час вагітності

Питання небезпечних симптомів під час вагітності та зменшення ускладнень в цей період та після народження дитини є надзвичайно актуальною сьогодні. Згідно з дослідженням Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) рівень знання щодо небезпечних проявів під час вагітності в Україні є дуже низьким.

В Україні лише 23% жінок і чоловіків знають про мінімум три небезпечні симптоми під час вагітності, а про всі пам’ятають тільки 12%. На жаль, через це вагітні жінки часто запізно звертаються по медичну допомогу, що може призвести до ускладнень і навіть смертельних випадків.

За останні роки також прослідковується тенденція до збільшення кількості передчасних пологів.

 

Отже, які симптоми слід вважати небезпечними при вагітності?

Сильний біль у животі:

У разі виникнення інтенсивного болю – незалежно від терміну вагітності та місця, де болить – обов’язково зверніться до лікаря. Причини такого стану можуть бути пов’язані з вагітністю або викликані захворюваннями, що вимагають хірургічного втручання (наприклад, апендицит, ниркова колька і т.п.) або інфекційним захворюванням.

Раптова набряклість рук, ніг, живота чи обличчя

У чотирьох з п’яти вагітних жінок спостерігаються набряки рук чи ніг і це не є патологією. Але якщо ви помітили раптовий та прогресуючий набряк обличчя чи живота (найчастіше у 3 триместрі), негайно зверніться до лікаря.

Ранній токсикоз

Ранній токсикоз найчастіше проявляється протягом 7–14 тижнів вагітності. Токсикоз супроводжується частими і тривалими блювотними позивами (до 20-25 разів на день), що можуть призводити до сильного зневоднення і виснаження організму, критичної втрати маси тіла, що сягає понад 10 кг. Також можна спостерігати підвищення температури тіла, головний біль, зниження кров’яного тиску. У випадку появи симптомів токсикозу потрібно обов’язково звернутися до лікаря.

Значне підвищення артеріального тиску

Після 20 тижня вагітності може з’явитися фізіологічне підвищення артеріального тиску. Однак підвищення має бути незначним і не погіршувати загальне самопочуття жінки. Якщо ж ви спостерігаєте значне підвищення тиску, обов’язково зверніться за консультацією до лікаря.
За умови хронічної гіпертонії, яка спостерігалася ще до вагітності, та за появи таких симптомів як сильний головний біль, шум у вухах, «мушки» перед очима, нудота і блювання, негайно зверніться до лікаря.

Вагінальна кровотеча
Кровотеча може супроводжуватися невеликими переймами, болем, схожим з болем в період менструації, болем в попереку. Кров може бути яскраво-червоною, рожевою (дуже світлою) або мати коричневий відтінок. Навіть при легкій кровотечі під час вагітності слід обов’язково проконсультуватися з лікарем. При сильній (схожій з менструацією) кровотечі під час вагітності потрібно негайно викликати швидку допомогу.

Температура 38°С і вище

У разі підвищення температури тіла до 38 °С і вище, негайно зверніться до лікаря.

 

Якщо під час вагітності у вас з’явився хоча б один із небезпечних симптомів, обов’язково та негайно зверніться за допомогою до лікаря!

 

 

 

 

Читайте також:

Новонароджених можна «прописати» у пологовому

 

 

Джерело: SafePregnancy

 вагітність, небезпечні симптоми

Небезпечні симптоми під час вагітності: 2 комментария

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *