Абонплата за газ, введена з 1 квітня, вдарить в основному по бідним українцям

Нацкомісія з регулювання сфер енергетики і компослуг (НКРЕКУ) з 1 квітня ввела абонентську плату за підключення до газорозподільних мереж. Тепер кожен, хто має підключення до газу, навіть у випадку, коли газом не користується, зобов’язаний платити фіксовану суму щомісяця, пише Максим Нечипоренко для PolitekA.

НКРЕКУ прийняла рішення, що для побутових споживачів абонплата буде нижчою, ніж для промислових споживачів, крім того розмір платежу буде залежати від типу лічильника природного газу, а не від рівня споживання газу.

Бідні платитимуть більше, багаті — менше:

З огляду на суспільний резонанс, в Кабміні вже встигли заявити, що введення абонплати за газ не вдарить по гаманцю громадян. Більш того, міністр соціальної політики Андрій Рева вважає, що ціна газу не просто не збільшується, а навіть зменшується. За його словами, плату просто розбивають на два окремі рахунки — за сам газ і за його транспортування.

«Якщо ви їх складіть разом — це ті ж самі 6879 грн. за 1000 кубометрів », — зазначив він.

Зрозуміти міністра можна — змучені постійним зростанням вартості життя люди вже не можуть адекватно сприймати подібні новини. Ось Міністерство соцполітики і виконує втішну функцію. Однак брехня залишається брехнею, навіть якщо її використовують з благими намірами.

Звичайно, нововведення призведе до зростання сум у платіжках більшості споживачів. Основний удар приймуть на себе домогосподарства з низьким рівнем доходу, які змушені економно витрачати природний газ.

«Найбільше підвищення відчують в невеликих квартирах з газовими плитами з невеликими обсягами споживання газу», — підтверджує колишній член НКРЕКУ Андрій Герус.

На його думку, введення абонплати призведе до збільшення суми платіжках за газ на 40-80 гривень в місяць. Окремо стоїть Закарпатська область, де сума виросте на 90-120 гривень на місяць. В Ужгороді вже змогли відмовитися від центрального опалення — більшість квартир обладнані індивідуальним газовим опаленням. Якраз цих споживачів введення абонплати торкнеться найбільше — тут рахунки стануть більше на 150-250 гривень на місяць.

У той же час найбагатші домогосподарства, які живуть у великих будинках і споживають велику кількість газу, побачать менші суми в платіжках. НКРЕКУ розрахувала кілька варіантів для найбільш поширених типорозмірів лічильників — G4 і G6. Вони призначені для вимірювання об’єму газу низького тиску з функцією корекції по температурі. G4 — при меншій, а G6 при більшій пропускній здатності газу в системі.

При мінімальних обсягах споживання, до 800 кубометрів на рік, витрати зростуть суттєво — від 2,3 до 3,8 рази. Такі норми характерні для опалення квартири. При споживанні в межах 1,5-2 тисячі кубометрів на рік і при наявності лічильника G4 плата мало відрізнятиметься від тієї, яка була до 1 квітня. Але якщо при таких же обсягах споживання встановлений лічильник G6, плата зросте в середньому в 1,8 рази.

«Ситуація може істотно відрізнятися в залежності від обласного газового господарства, оскільки для кожного з них плата за транспортування і розподіл газу різна. Тут може бути як збільшення, так і зменшення плати», — підкреслює заступник начальника департаменту енергоефективності НАК «Нафтогаз України» Олексій Хабатюк.

При великих обсягах споживання, які перевищують 2,5 тисячі кубічних метрів на рік, і при наявності лічильника G4 в більшості випадків плата істотно зменшиться. При тому ж споживанні і з лічильником G6 в середньому плата буде порівнянна з тією, що була до 1 квітня. Однак потрібно бути готовим, що можуть бути незначні відхилення — як у бік збільшення, так і зменшення плати.

Рано чи пізно абонплату ввели б. Але дивує поспішність, з якою зміни вступають в силу. НКРЕКУ встановила абонплату 28 березня, а ввела в дію вже через три дні — з 1 квітня.

Перехідний період в півроку-рік дав би можливість підготуватися і спробувати згладити ефект.

«Зараз є тисячі домогосподарств, які крім газового котла встановили твердопаливний, тому газом користуються мало. Але абонплату платитимуть по повній програмі», — говорить Герус.

Експерт вважає, що під час відстрочки люди могли б встановити потрібні лічильники, якщо їх ще немає. Або ж замінити лічильник на менш потужний — в залежності від кількості обладнання: плит, колонок, котлів. А хтось і зовсім відмовився б від газу.

Поки ціна газу зростає, постійні платежі, до яких відноситься і абонплата, повинні бути мінімальними. Такі дії лежать в логіці менше спожив — менше заплатив. Але якщо державі байдуже, скільки газу споживач спалює, тоді доцільно знизити ціну за куб газу і підвищити абонплату.

 

 

 

Читайте також:

З 1 квітня українці платитимуть за газ по-новому: ціну за спожитий газ та абонплату

 

«Абонплат за газ»: хто і скільки сплачуватиме з лічильником та без

 

Гройсман підтвердив: через абонплату ціна на газ зросте в рахунках до 3 разів

Абонплата за газ, введена з 1 квітня, вдарить в основному по бідним українцям: 3 комментария

  1. Уведомление: Рішення щодо абонплати на газ має бути призупинено — Президент — Будь у курсі — портал новин

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *