«Абонплат за газ»: хто і скільки сплачуватиме з лічильником та без

Оновлена інформація щодо вартості газу у публікації — натискайте на посилання:

Ціна газу для населення з 1 квітня 2017 року — 6.9579 грн. за куб.м

 

В Україні почали поступово деталізувати платежі за послуги газопостачання. Як ці нововведення змінять вигляд цифр у платіжках українських родин – досліджували журналісти сайту «24».

Отже, від суботи, 1 квітня 2017 року, українцям розділили вартість газу на дві складові:

  • газ для населення на ціну газу як товару (4 942 гривень/тис. куб. м плюс гранична торговельна націнка газопостачальної компанії 3,2%)
  • абонплату за його транспортування і розподіл (так звана абонплата, яку споживач буде оплачувати регулярно, незважаючи на обсяги споживання).

Що змінюється:

Це «покращення» означає, що споживач тепер окремо оплачуватиме вартість самого газу і вартість його розподілу (незалежно від обсягу фактичного споживання).

 

 

Розмір «абонплати» залежитиме від наявності та потужності газового лічильника: чим потужніший лічильник, тим більшою буде платіжка. Наприклад, при користуванні лічильником G1,6, який використовується для квартир із газовими плитами, незважаючи на незначний обсяг споживання газу на плиті (4–6 кубів на місяць), абонплата рахуватиметься, виходячи з максимальної місячної пропускної потужності – 1830 кубів (максимальна потужність лічильника G1,6 – 2,5 куба на годину * 24години * 30,5 дня (365/12)).

Якщо комусь на газову плиту встановили лічильник G2,5, максимальна потужність якого 4 куби на годину, абонплата рахуватиметься, виходячи з максимальної місячної пропускної потужності в 2920 кубів.

 

 

Який буде тариф

Різний у різних регіонах, в залежності від обсягу витрат і кількості споживачів. Чим більше споживачів – тим дешевше. Тарифи розраховані індивідуально для кожного газорозподільного підприємства з урахуванням рівня рентабельності (в середньому 3,1 %).

Як уже порахували фахівці «Публічного аудиту», найнижчий тариф встановлено для ПАТ «Тернопільміськгаз» – 0,01108 грн за м3 на годину (без ПДВ), найбільш високий для ТОВ «Газпостачсервіс» – 0,07782 грн за м3 на годину (без ПДВ).

Також високі тарифи абонплати за газ «порадують» мешканців Закарпатської, Тернопільської областей та Тисменицького району Івано-Франківської області. А найменші цифри абонплати за мережі побачать у Тернополі, Києві, Дніпрі.

 

 

Які цифри побачимо в платіжках

Тут все залежатиме від кількох факторів: відсутності чи наявності лічильника, регіону проживання та об’єму споживання. У «Публічному аудиті» констатують: абонплата призведе до збільшення розміру платіжок за газ, особливо для населення з низьким обсягом споживання.

Зараз населення при споживанні 5 м3 газу на місяць (газова плита) в структурі тарифу на газ оплачує його транспортування в сумі 3,65 грн (0,73 грн / м3). Після нововведення, при споживанні 5 м3 газу на місяць із лічильником G1,6 населення заплатить близько 30 грн за сам газ та від 24,3 грн до 170,90 грн у місяць за його розподіл. При споживанні 5 м3 газу на місяць, але з лічильником G2,5, населення заплатить близько 30 грн за сам газ та від 38,82 до 272,68 грн у місяць за його розподіл. Причому рівень абонплати залежить не від фактично спожитого обсягу газу, а від потужності лічильника й тарифу газорозподільного підприємства.

Найбільш відчутно це вдарить по споживачах, що використовують незначні обсяги газу, користуючись газовими плитами. Для цієї категорії абонплата буде від 1,5 до 9 разів перевищувати вартість спожитого газу.

Але є і плюси – вартість самого газу трошечки знизиться і становитиме 6 гривень за кубометр (нинішня вартість газу – 6,9 грн/м3).

Тому ті, хто використовують газ для опалення приватного помешкання, навпаки, отримають навіть менші цифри у платіжці, ніж досі. Для приватного домоволодіння з лічильником, наприклад, у Сумській області: раніше за спожиті 300 кубометрів газу платили 2065 гривень. Тепер: 300*6 = 1800+100 = 1900.

 

 

Абонплата і субсидії

Ще один пунктик зі знаком мінус – абонплату за газ держава не субсидіюватиме. Тобто субсидія нараховуватиметься тільки на купівлю газу як товару. Абонплату ж доведеться платити власними силами щомісяця в повному обсязі.

 

Заступник голови департаменту енергоефективності НАК «Нафтогаз України» Олексій Хабатюк на своій сторінці у мережі Facebook зазначає — звісно суми «абонплати» в квитанціях для домогосподарств з газовим котлом або тільки з газовою плитою будуть істотно відрізнятися.

У своєму дописі експерт вказує, що з 1 квітня зазначена плата побутових споживачів, які користуються тільки газовою плитою, зросте від чотирьої до восьми разів. Збільшення буде різним для кожного облгазу та буде залежати від наявності або відсутності в конкретному будинку приладу обліку.

 

Частина 1 — Газова плита

«Оскільки багато запитань в приваті та телефоном, а матеріали НКРЕКП, на жаль, не дають відповідей на типові питання, то спробую пояснити на прикладах.» -пише Хабатюк.

Питання: На скільки з 1 квітня зміняться витрати побутового споживача на послуги з розподілу та транспортування газу, який користуються лише газовою плитою?

Відповідь: В наведених таблицях можна побачити ці зміни.

Плата зросте для кожного облгазу по різному і по різному для споживачів з лічильником та без лічильника. В середньому зросте в 4-8 разів.

Тут наведено два варіанти:
(1) у споживача встановлено лічильник газу типорозміру G1,6 і він споживає біля 17 м3/місяць (це середнє значення по країні у таких споживачів в 2015 році)

(2) у споживача НЕ встановлено лічильник газу і споживання газу йому нараховують за чинною нормою 4,4 м3 на місяць на особу і в сімї він має 3 чоловіки (загальне споживання 13,2 м3/місяць)

 

 

Частина 2 — Газовий котел

Питання: Чи зміняться витрати на послуги з розподілу та транспортування газу побутового споживача, який має газовий котел з 1 квітня ?

Відповідь: Це залежить від обсягів споживання та типорозміру лічильника, який встановлено.

В таблицях наведено декілька варіант для найбільш розповсюджених типорозмірів лічильників G4 та G6 при різних обсягах споживання газу — від 800 до 3000 м3 на рік .
При невеликих обсягах споживання (до 800 м3 на рік, що характерно для опалення квартири) витрати суттєво зростуть — в середньому в 2.3 рази для G4 та в 3.8 рази для G8.

При середніх обсягах споживання газу 1500-2000 м3 на рік при лічильнику G4 плата в середньому буде порівнянна із тією, що була до 1 квітня (хоча для кожного облгазу ситуація може суттєво відрізнятись — може бути як збільшення, так і зменшення плати). Але вже при лічильнику G6 при цих же обсягах споживання, плата зросте в середньому в 1.8 рази.

При великих обсягах споживання (більше 2500 м3 на рік) при лічильнику G4 в більшості випадків плата суттєво зменшиться. А при цьому ж споживанні та з лічильником G6 в середньому плата буде порівняна із тією, що була до 1 квітня (хоча для кожного облгазу ситуація може суттєво відрізнятись — може бути як збільшення, так і зменшення плати).

 

 

 

Читайте також:

З 1 квітня українці платитимуть за газ по-новому: ціну за спожитий газ та абонплату