Уряд відклав на рік підвищення ціни на газ для населення

Кабінет міністрів України продовжив спеціальні зобов’язання, покладені на НАК «Нафтогаз України» та інші суб’єкти ринку природного газу, ще на рік — до квітня 2018 року.

Відповідну постанову уряд прийняв на засіданні в середу, 22 березня, повідомляє Хвиля.

При цьому МЕРТ і Міненерговугілля доручено доопрацювати документ з урахуванням пропозицій і зауважень Енергетичного співтовариства.

Наприкінці квітня 2016 року Кабінет міністрів ухвалив рішення щодо введення єдиної ціни на газ для населення та промисловості з 1 травня 2016-го по 31 березня 2017-го. Згідно із постановою, уряд з 1 травня 2016-го зобов’язав НАК «Нафтогаз України» продавати населенню природний газ за єдиною ціною 6 879 гривень за тис. куб. м (з урахуванням ПДВ, витрат на транспортування та інших витрат).

Новий тариф включав в себе:

  • ціну на імпортований газ з урахуванням входження в газотранспортну систему і його доставки до західного кордону (4 942 грн/тис. куб.м),
  • ПДВ (1 146,5 грн/тис. куб.м),
  • тариф на транспортування по території України (219 грн/тис. куб.м),
  • тариф на його розподіл (513,7 грн/тис. куб.м)
  • націнку облгазів (57,4 грн/тис. куб.м).

Ціна продажу газу для потреб теплокомуненерго також була встановлена на рівні 6 879 гривень за тис. куб. м.

Як повідомлялося, проект відповідної постанови був підготовлений МЕРТ і передбачав, що ціна газу, що реалізується населенню та релігійним організаціям після 1 квітня 2017 року (після закінчення терміну спецобязанностей, встановлених чинним постановою Кабміну) і до 1 жовтня 2017 року залишиться незмінною — 4942 грн за 1 тис. куб. м (без ПДВ, тарифів на транспортування і розподіл).

Разом з тим, до 1 серпня Міненерговугілля має розрахувати нову ціну імпортного паритету. При такому розрахунку береться до уваги ціна газу на німецькому хабі NCG за 12 місяців, що передують розрахунку, а також середня вартість його транспортування, курс валют. Якщо ціна імпортного паритету виявиться більше, ніж на 10% відмінною від 4942 грн за 1 тис. куб. м, то на період з 1 жовтня 2017 року по 1 квітня 2018 року саме ця нова цифра буде встановлена ​​в якості діючої ціни для населення і релігійних організація (в іншому випадку, ціна залишиться на старому рівні — 4942 грн).

Однак даною Постановою регулюється тільки ціна продажу «Нафтогазом» газу як товару (4 942 гривень /тис.куб.м без ПДВ), в той час як в чинній редакції (що діє до 1 квітня 2017 року) визначаються також граничні, кінцеві ціни на газ для населення (6 879 гривень/тис. куб. м з урахуванням всіх витрат на транспортування, податки та торгові націнки).

Відповідно, з 1 квітня 2017 року відбудеться поділ ціни на:

  • газ для населення на ціну газу як товару (4 942 гривень/тис. куб. м плюс гранична торговельна націнка газопостачальної компанії 3,2%)
  • абонплату за його транспортування і розподіл (так звана абонплата, яку споживач буде оплачувати регулярно, незважаючи на обсяги споживання).

Як це нововведення змінить вигляд цифр у платіжках українських родин – порахували журналісти сайту «24»:

 

 

 

Читайте також:

«Абонплат за газ»: хто і скільки сплачуватиме з лічильником та без

 

Якою буде ціна на газ для населення з 1 квітня?

1 thought on “Уряд відклав на рік підвищення ціни на газ для населення”

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *