Сьогодні — Всесвітній день рибальства

27 червня відзначається Всесвітній день рибальства.

Про це повідомляє Портал «Будь у курсі» з посиланням на Укрінформ.

Враховуючи чималий внесок рибалок та рибальства у вирішенні глобальної проблеми нестачі продовольства, за рішенням Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО ООН), з 1985 року відзначається Всесвітній день рибальства. Рішення було ухвалене на Міжнародній конференції з регулювання і розвитку риболовства, яка відбулась у липні 1984 року в Римі. За оцінками спеціалістів, від 10 до 12 відсотків населення світу залежить від рибного промислу і аквакультури як джерела засобів до існування.

Найбільше людей у риболовецькій галузі задіяно в Азії – 84%, в Африці – 10%, у країнах Латинської Америки і Карибського басейну – 4%; в рибному господарстві інших регіонів світу зайнято лише 2% населення.

Загалом у світі нараховується близько 5 мільйонів риболовецьких суден.

Щороку рибним господарством світу виробляється понад 150 млн тонн риби, загальною вартістю майже на 130 мільярдів доларів. Зростає об’єм морського промислового риболовства і рибальства у внутрішніх водоймах.

Українські рибалки відзначають це свято разом з колегами з усього світу, хоча, існує й суто український День рибалки, який відзначають у другу неділю липня.

На сьогодні майже 30 тисяч українців зайняті професійним промислом риби, переробкою уловів, торгівлею риботоварами; приблизно 3 мільйони українців – це рибалки-аматори, для багатьох з яких рибний лов є основним внеском в бюджет родини. Але галузь у цілому переживає зараз не найкращі часи – після загарбання Росією Киму Україна втратила дві третини морського промислового рибальства.

Наша країна, яка ще донедавна була другою після Туреччинни з вилову риби в Чорному та Азовському морях, зараз не входить навіть і до п’ятірки країн, що ведуть там промисел. До того ж загублений і майже весь океанічний риболовецький флот.

Зважаючи на асортимент і ціни, риба стає для українців делікатесом, її споживання невпинно зменшується. 80% риби на українському ринку – імпортного походження.

 Всесвітній день рибальства, рибалка, рибальство,

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *