Джорджу Соросу — 88!

12 серпня 1930 року народився Джордж Сорос, легендарний інвестор, фінансист і філантроп єврейсько-угорського походження, засновник і керівник фонду «Відкрите суспільство». У світі Сорос відомий своєю далекоглядністю, завдяки якій власне й отримав усі свої мільярди.

Про це повідомляє Портал «Будь у курсі» з посиланням на Укрінформ.

Хтось називає його фінансовим генієм, а хтось – фінансовим авантюристом і вже зовсім принизливо – спекулянтом.

Сорос народився в єврейській родині середнього достатку. Під час Другої світової війни завдяки фальшивим документам родина Соросів уникла переслідування нацистами, а в 1947 році, коли до влади прийшли комуністи – емігрувала до Великобританії. Там юнак вступив до Лондонської школи економіки, яку успішно й закінчив. Під час навчання на нього неабияк вплинула філософія Карла Поппера та економічна теорія Джона Мейнарда Кейнса.

По закінченні навчання, Сорос працював на галантерейній фабриці, комівояжером, мріючи про серйозну роботу в банку. Зрештою, він отримав місце в арбітражному відділі інвестиційної компанії.

У 1956 році він їде до США, де починає кар’єру з міжнародного арбітражу, тобто купівлі цінних паперів в одній країні та перепродажу їх в іншій. У 1963 році переходить до «Арнольд енд Блейхредер», однієї з найбільш відомих і авторитетних брокерських компаній. У цій компанії Сорос дослужився до посади віце-президента.

Одна з найзнаменитіших фінансових операцій, яку провів Сорос, це так звана «чорна середа» 16 вересня 1992 року, коли очолюваний Соросом фонд «Квантум» переконав ринки в тому, що британський фунт переоцінений щодо німецької марки. Цей тиск призвів до того, що тодішній прем’єр-міністр Великої Британії Джон Мейджор вийшов із європейської валютної системи. В результаті фунт втратив значну частину вартості (до 15 %), натомість Сорос заробив на цій оборудці понад мільярд.

«Мільйонери роблять гроші, а мільярдери – історію», — це висловлювання Джорджа Сороса, який традиційно знаходиться на 20-х позиціях Forbes у списку найзаможніших людей планети.

Але американський мільярдер зажив слави не тільки своїми гучними фінансовими справами, він відомий і як філантроп. Створений ним фонд «Відкрите суспільство» став початком його благодійної кар’єри. На сьогоднішній день, у понад 100 країнах світу функціонують фінансовані Соросом інституції, які сприяють становленню відкритого суспільства; є соросівський фонд і в Україні.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *