Доповідь: Росія здатна за 1-2 доби почати бойові дії проти країн Балтії

Росія продовжує нарощувати військові сили на кордоні з країнами Балтії та на сьогоднішній день здатна протягом 24-48 годин почати бойові дії проти них. Про це йдеться в спільному звіті Державного департаменту безпеки Литви і департаменту військової розвідки Міноборони, в якому дається оцінка загроз національній безпеці, повідомляє Аргумент з посиланням на Delfi.

Литовська розвідка висловила заклопотаність помітним зміцненням режиму Володимира Путіна. Головна мета Кремля в цьому році, на думку спецслужб, — забезпечити стабільність режиму і створити сприятливі умови для переобрання Путіна на новий термін.

«Посилення процесів внутрішнього контролю підвищує ймовірність того, що Росія буде проводити агресивну зовнішню політику, яка ефективно компенсує потенційне суспільне невдоволення соціально-економічною ситуацією», — йдеться в доповіді.

Згідно з доповіддю, найбільш гострою проблемою Росії є навіть не фінансування переозброєння, а нестача кадрів — протягом декількох років Західний військовий округ РФ повинен сформувати три нових бригади, але їм не вистачає людей.

Поки Росія вирішує проблему шляхом формування батальйонних тактичних груп, кожна з яких складається з 700-800 військових з хорошою підготовкою. Число таких груп швидко зростає — в 2015 році їх було 66, в минулому році — 96, а в цьому році — 115. У наступному році це число планується збільшити до 125 батальйонних тактичних груп, які будуть мати підтримку артилерії і танкових військ.

Крім того, відбувається подальше зміцнення російського військового угрупування в Калінінградській області, де на постійній основі розгорнуті ракетні комплекси «Іскандер», корвети з крилатими ракетами «Калібр», берегові ракетні комплекси «Бал» і «Бастіон», частина з яких може атакувати цілі і на землі.

Автори доповіді дійшли висновку, що проведення поруч з прибалтійськими межами великомасштабних «раптових» навчань означає, що Росія орієнтується на швидкі військові дії.

«Росія на даний момент здатна почати бойові дії проти країн Балтії протягом 24-48 годин. Росія прагне створити в регіоні військовий потенціал, з яким можна буде виконати військову операцію без тривалого підготовчого періоду, обмежуючи здатність противника ефективно реагувати», — йдеться в доповіді.

Литовська розвідка окремо підкреслює проведенні білорусько-російських навчань «Захід-2017», які заплановані на вересень, і стверджує, що «цілком ймовірно, що число учасників навчань буде значно більше, а в сценарії буде закладений збройний конфлікт з НАТО».

 бойові дії, країни Балтії, Россія

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *