Як безвіз вплине на туристичне життя українців?

Головною темою цього тижня стала лібералізація візового режиму з Євросоюзом (ЄС). Складно применшити значення цієї новини з політичної точки зору, але як безвіз вплине на туристичний бізнес? Дослідила Аліса Дорохіна для Дело.ua.

Як потрапити за кордон?

Для того щоб громадянин України зміг опинитися по той бік кордону з ЄС, йому все одно доведеться готувати пакет документів. Але в цей раз їх буде значно менше, і людина не поїде з ними в посольство, а візьме з собою в подорож.

Починати збори краще з оформлення біометричного паспорта.

Але з огляду на, що навіть сайт «Паспортного сервісу» 6-7 квітня не витримав перевантаження, не поспішайте позбуватися від старого закордонний (без біометричних даних). Він як і раніше є посвідченням особи, але для перетину з ним кордону вам доведеться отримувати візу.

На паспортному контролі прикордонники можуть поставити вам ряд стандартних запитань з «Шенгенської прикордонного кодексу» (Schengen border code), а саме:

  • перевірити наявність проїзних документів,
  • уточнити мету перебування (для туристів доказом буде бронь в готелі, маршрут подорожі, квитки назад),
  • перевірити , чи має турист достатні фінансові кошти як для перебування в ЄС, так і для повернення в Україну, або ж здатний отримати їх законним чином (досить показати кредитну карту без будь-яких виписок з банку).

Хто поїде?

Більшість експертів туристичного ринку впевнені, що потік українських туристів в єврозону після введення безвізового режиму однозначно збільшиться. Але це може статися за рахунок людей, які будуть подорожувати самі без посередників. Тому є ризик, що туристичні компанії не відчують збільшення потоку туристів. Як правило, самостійно планувати поїздки і прораховувати недорогі маршрути люблять легші на підйом соціальні групи населення.

У 2016 році до скасування візового режиму ми перевезли майже 1 млн пасажирів, з яких 30% вибрали подорож на автобусі до Польщі. Автобусні перевезення отримали велику популярність через свою невисоку вартість, але тепер, коли українці зможуть економити гроші і час на консульських та інших зборах, мандрівників стане ще більше, — прогнозує Олександр Павлович, генеральний директор онлайн-сервісу з продажу автобусних квитків Busfor Україна. Він передбачає, що в найближчі 3-4 роки туристичний потік зросте на 50% на міжнародних маршрутах. Це повинно привести до покращення якості перевезень.

Такі ж позитивні прогнози з приводу українського туризму робить і співзасновник сервісу для мандрівників TripMyDream, Андрій Буренок.

В першу чергу введення безвізового режиму зніме психологічний бар’єр для більшості українців, для яких оформлення візи було чимось страшним і незрозумілим. Також це зніме бар’єр для частини бізнесу, не тільки українського, а й зарубіжного, а значить, можуть активізуватися лоукост-авіакомпанії , автобусні перевізники та інші гравці тревел-ринку, які дадуть можливість подорожувати вигідніше і простіше. Важливо, щоб регулятори в Україні та інші учасники не перешкоджали міжнародним авіакомпаніям розвивати цей ринок, — говорить Буренок.

За його словами виросте частка «сіті-брейків» — це невеликі спонтанні поїздки в екскурсійні міста на кілька днів.

Вірю, що це стане мейнстримом. Але при цьому потрібно розуміти, що ті, хто хотів подорожувати, подорожували і раніше, і це ніколи не було величезною проблемою — по-перше, тому що туристичні візи відкривалися практично без труднощів, по-друге, завжди були бюджетні можливості — лоукостер, хостели, автобуси і інші варіанти, просто потрібно було вміти користуватися сервісами, — нагадує Буренок.

За даними TripMyDream, тільки у приблизно 17% українців зараз є закордонний паспорт, це говорить про те, що мандрівники у нас поки що в меншості. Він також вважає, що оформлення візи — процес трудомісткий, і для багатьох він здавався суттєвою перешкодою. А введення безвізового режиму значно спростить цей момент і відкриє нові можливості для мандрівників.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *