Як закрити ФОП?

Податкові ініціативи уряду і парламенту змусили величезну кількість «сплячих» ФОПів терміново закриватися — адже нікому не хочеться платити понад 700 гривень щомісячного податку за відсутності доходів.

Як закритись швидко, зручно і грамотно — з’ясовували журналісти сайту «24».

Щоб припинити діяльність фізичної особи-підприємця, потрібно заповнити заяву «Про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця за її рішенням» (форма №12).

Актуальну версію заяви можна завантажити натиснувши на посилання: Форма №12.

Перед заповненням варто пересвідчитися, що документ чинний, бо Мін’юст періодично вносить зміни.

Заява заповнюється, підписується і подається держреєстратору (не забудьте взяти свій паспорт). Цей варіант підходить для тих, хто проживає за місцем реєстрації свого підприємства.

«Сплячі» ФОПи ж часто-густо зареєстровані далеко він нинішнього місця проживання чи перебування власне підприємця. Тут можливий варіант – завірити підпис на заяві у нотаріуса і відправити документ держреєстратору листом з повідомленням про вручення. Для цього потрібна точна адреса підрозділу податкової і певна кількість грошей для оплати послуг нотаріуса.

Закрити не виходячи з дому

Приватний підприємець Євген Рудницький поділився рецептом з власного досвіду – як закрити ФОП не виходячи з дому. Причому цей варіант підійде також тим, чий ФОП зареєстрований якраз не за місцем проживання. Для цього у нагоді стане портал державних послуг онлайн iGov.

Тож щоб відмовитися від ведення бізнесу, треба заповнити заяву на порталі. Підписується тут вона електронним цифровим підписом. Якщо ви зареєстрований користувач ситеми «Приват24» – це можна зробити швидко і безкоштовно.

1. Щоб отримати ЕЦП в «Приват24»: авторизуйтесь і на вкладці «Усі послуги» – «Для бізнесу» знайдіть пункт «Електронний цифровий підпис». Там є детальна інструкція як його отримати і користуватися.

2. На порталі iGov на вкладці «Послуги бізнесу» – «Реєстраційні дані» – «Всі послуги» знайдіть рядок «Державна реєстрація припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця за її рішенням». Оберіть будь-яку область, підсвічену зеленим кольором, і дотримуйтесь інструкції (на сторінці «Як працює»).

Після завершення реєстрації змін вам має надійти повідомлення-підтвердження: «Ваше звернення №ххх на тему «Державна реєстрація припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця за її рішенням», опрацьовано і по ньому винесено позитивне рішення про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності».

Швидкість обробки вашої заяви залежить від завантаженості чиновника (за статистикою заяви опрацьовуються за 2,5-4 дні).

Стан заяви можна переглядати на порталі iGov, або безпосередньо в Держреєстрі на сайті Мін’юсту. Знайти потрібний ФОП можна за іменем підприємця або індивідуальним податковим номером. Також можна підписатися на зміни в держреєстрі за допомогою сервісу OpenDataBot (але, як показала практика, повідомлення про зміну приходять через 2-3 дні після змін в держреєстрі).

Сервіс не для всіх

Втім Євген Рудницький наголосив, що поки що закриття ФОП через iGov доступне не у всіх регіонах України.

На порталі iGov вказано: «Зважайте на те, що реєстратори з іншого регіону фізично не зможуть виконувати дії в реєстрі по іншій області».

Але ми перевірили на практиці та припинили діяльність ФОП, що був зареєстрований в м. Маріуполь Донецької області через державного реєстратора у Дніпропетровській області. Сьогодні вже стала доступна також Тернопільська область. Пробуйте, тому що згідно закону про держреєстрацію ст.7 п.3, «програмне забезпечення Єдиного державного реєстру повинно забезпечувати державну реєстрацію за принципом екстериторіальності»,
— пояснив Рудницький.

Як повідомив проект-менеджер iGov Дмитро Дубілет, поки що перевели повністю в інтернет лише закриття ФОПу у Мін’юсті. Другий етап — онлайн-закриття у податковій – поки що діє не всюди.

Повернути все

За допомогою того ж iGov можна не лише швидко ліквідувати ФОП, але й так само швидко його відновити. Тим більше, що нардепи, здається, усвідомили всю «сюрпризність» 704 гривень ЄСВ – у Верховній Раді вже зареєстрували законопроект, який передбачає 3-місячний термін для ФОПів для припинення своєї діяльності без оподаткування.

Тому якщо ви надумаєте повернутися у бізнес – на порталі iGov на вкладці «Послуги бізнесу» – «Реєстраційні данні» – «Всі послуги» обирайте відповідний рядок «Державна реєстрація юридичної особи» або «Державна реєстрація фізичної особи-підприємця» і далі дійте згідно інструкції.

 

 

Читайте також:

Податки для ФОП можуть відкласти на 3 місяці. Зареєстровано законопроект.

 закриття, ФОП

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *