Одна з найстаріших синагог Європи — в Острозі, на Рівненщині

За деякими оцінками істориків вік унікальної та відомої Осторозької синагоги, що на Рівненщині, понад 600 років. Цифра дійсно вражає.

У літописі початку XVII століття вже згадується рабинське школа, що діяла при синагозі, а в 1608-му тут відкрилася друкарня — одна з перших на території сучасної України. Єврейська громада Острога з XV століття була однією з найбагатших на Волині, а згодом і в усій Речі Посполитої. Рабином міста свого часу був Шмуель Едельс, відомий як Магарша — духовний лідер єврейства Польщі, двоюрідний племінник Махараль з Праги.

У 1610 році на свої кошти Магарша відремонтував будівлю і прилаштував з північного боку жіноче відділення, після чого синагогу стали називати його ім’ям. В період повстання Богдана Хмельницького храм був перетворений у стайню, а будинки євреїв зрівняли з землею, як пише про це Натан Ганновер в своїй хроніці «Безодня бездонна».

Згодом громада відродилася, в 1726-м дах синагоги покрили оцинкованим залізом, повністю відновили інтер’єр, купили великий бронзовий свічник, а стіни облицювали керамічною плиткою. Крім богослужінь, тут проходили збори кагалу, а також засідання єврейського суду.

Як і багато синагог в цьому регіоні, будинок мав і оборонне значення — товщина кладки досягала 2,5 метра — приблизно стільки ж, як у міського муру, що оточував Острог.

Місто сильно постраждало під час російсько-польської війни 1792, в ході якої російські війська, прийнявши синагогу за фортецю, обстрілювали її з гармат протягом двох днів. Правда, жодне з ядер, які потрапили в будинок, не вибухнуло — пам’ять про це чудо відображена в спеціальному сувої (Мегілат Таммуз), який вперше був прочитаний в 1793 році.

Велика синагога Острога діяла до вересня 1939 року. Проте будівлі вдалося пережити своїх прихожан, переважна більшість яких загинуло під час Голокосту (11,5 тис.осіб).

З приходом у місто Радянської влади величну синагогу спочатку планували перетворити в хлібозавод, але фактично влаштували в ній товарний склад, який функціонував до початку 1990-х. Там, де колись був арон а-кодеш, вивантажували картоплю і коренеплоди. Простір потворно розділили на три поверхи дерев’яними перекриттями, розібравши західну і північну частину будівлі.

 

 

У 2000 році перед 900-річним ювілеєм Острогу ходили чутки про можливу реставрацію будівлі синагоги, але крім демонтажу старої радянської покрівлі, нічого зроблено не було, і до кінця 2015 року синагога простояла фактично без даху. На перекритті виріс ліс, частина склепінь обрушилася, інші знаходяться в аварійному стані.

У грудні 2015-го в Jewish Heritage Europe вийшла стаття д-ра Єврейського університету в Єрусалимі Сергія Кравцова, присвячена синагозі в Острозі. Стаття оповідала, що лише три будівлі визначили основні тенденції синагог на кілька століть — дві з них в Амстердамі — Португальська синагога і Велика ашкеназька синагога, а третя в Україні — в Острозі. І саме ця, третя синагога, на відміну від синагог в Амстердамі, практично лежить в руїнах.

На щастя, у Григорія Аршинова, депутата Острозької міської ради та фахівця з будівництва — зберігся проект реставрації синагоги, розроблений в кінці 1980-х. Саме він почав відновлення покрівлі Острозької синагоги на власні кошти.

Роботи по відновленню покрівлі почалися в жовтні 2016 року, і в перший же день, коли Григорій привіз цеглу на фронтони, йому продали величезний ключ від синагоги, знайдений напередодні одним з робочих поруч з храмом. 

Згодом Нью-Йорка отримали і першу фінансову допомогу у 25 тис.доларів від рава Луїса Кестенбаума.

Хоча ці кошти — лише чверть суми, необхідної для повноцінного ремонту, але робота йде повним ходом — перекриття очищені від сміття і рослинності, побудовано несучу раму, на яку буде опиратись покрівля. Зараз закінчується відновлення барокових фронтонів, відновлені карнизи і обвали склепінь. Змонтовано і дахові конструкції, закладаються розбиті ділянки стін, готуються отвори для монтажу вікон. Залежно від погодних умов цей етап робіт планується завершити до березня 2017 року.

Свого часу Григорій відновлював Охель над могилою Магарша і у співпраці з равом Кестенбаумом займався роботами з приведення в порядок єврейського кладовища, яке відвідують сьогодні більше 3000 паломників в рік.

Завдання-максимум, яку поставив перед собою Аршинов, — домогтися функціонування будівлі в якості синагоги, а в окремих залах відкрити музей історії євреїв Острога. У планах також — створення єшиви і паломницького центру.

 

 

 

Джерело: Hadashot

 Острог, реконструкція, рівненщина, синагога

Одна з найстаріших синагог Європи — в Острозі, на Рівненщині: 1 комментарий

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *