Отримати безоплатну правову допомогу стало простіше

21 грудня, Верховна Рада України прийняла Закон України «Про Вищу раду правосуддя», яким внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу».
Відповідно до Закону буде значно розширено коло осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу — послуги адвоката за державні кошти.

 

Насамперед — це внутрішньо переміщені особи та особи які претендують на отримання такого статусу, особи, які претендують на отримання статусу ветерана війни, у тому числі учасника бойових дій.
Крім того, безоплатна вторинна правова допомога ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій, іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», надаватиметься не лише з питань їх соціального захисту, як це було дотепер, а з будь-яких питань.

 

Суттєво підвищується поріг малозабезпеченості для отримання доступу до безоплатної вторинної правової допомоги.
Згідно зі змінами враховуватиметься середньомісячний дохід особи, а не середньомісячний сукупний дохід сім’ї, як це було дотепер.
Особа матиме право на адвоката, за послуги якого сплачуватиме держава, якщо її дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів; інвалід матиме таке право, якщо отримує пенсію або соціальну допомогу у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб (раніше цей розмір мав бути меншим двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб).

Закон «Про вищу раду правосуддя» набере чинності з дня його опублікування.

 

 

Джерело: Офіційний сайт Хмельницької міської ради

 

Читайте також:

Безоплатна вторинна правова допомога мешканцям Хмельницької області

 Безоплатна правова допомога

2 thoughts on “Отримати безоплатну правову допомогу стало простіше”

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *