Хмельничани проти здорожчання перевезення. Зареєстровано е-петицію. Підтримай!

З початком 2017-го про підвищення вартість проїзду заговорили перевізники, що працюють на маршрутах у місті Хмельницькому.

На сьогодні вартість проїду у маршрутних таксі обласного центру складає 3,50 грн. за кожного пасажира, вартість проїзду у автобусах — 3,00 грн., у міських тролейбусах — 1,50 грн.

Хмельницькими перевізниками вже подано до Управління економіки Хмельницької міської ради розрахунки та обґрунтування своїх вимог щодо збільшенням вартості перевезення пасажирів на 1 грн.:

  • вартість проїду у міських тролейбусах становитиме 2,5 грн. (що на дві третини дорожче ніж зараз),
  • вартість проїзду у маршрутному таксі — 4,50 грн. (збільшення тарифу на 28,5%)

Щодо основних причин підвищення вартості проїзду в обґрунтованні своїх вимог перевізники виділяють: зростання мінімальної заробітної плати, проведення ремонтів автотранспорту та здорожчання паливо-мастильних матеріалів.

Відповідно до норм, Управління економіки Хмельницької міської ради протягом місяця надані розрахунки має розглянути, перевірити та винести на громадські слухання. У разі позитивного вирішення питання, здорожчає вартість перевезення вже з початком весни.

 

Однак, містяни Хмельницького висловлюють свою категоричну незгоду та виступають проти будь якого підвищення вартості перевезення, називаючи його при нинішньому рівні обслуговуваня — необґгрунтованим.

Минулої п’ятниці, 13 січня, у Единій системі місцевих петицій за авторства Сергія Коваля було зареєстровано відповідну е-петицію:

Не підвищувати вартість перевезення у режимі маршрутного таксі

ТРАНСПОРТ ТА ДОРОГИ

Підвищення вартості проїзду у режимі маршрутного таксі з 3грн 50 коп. до 4 грн 50 коп, є необгрунтованою. Оскільки не виконується перевізниками умови і правила перевезення пасажирів: дотримання графіку руху, відповідність транспортних засобів безпеці пасажирів (відстань між сидіннями, технічний стан місць для сидіння пасажирів). Також слід відзначити, порушення перевезення стоячих пасажирів.
Підняття проїзду можлива лиш при усунення недоліків при перевезенні пасажирів та здійснювати переважно перевезення пасажирів у звичайному режимі .
Звичайний режим роботи — це похвилинний графік руху автобуса по кожній зупинці через яку він проїжджає, завдяки чому можна спрогнозувати із похибкою в декілька хвилин, коли можна добратись до пункту призначення. Автобус здійснює обов’язкову зупинку, але лише на фіксованих зупинках громадського транспорту. І на такий режим руху, за законодаством автобуси мають бути не менше 22 сидячих пасажирів.
Маршрутне таксі — це графік відправлення автобусу тільки на кінцевій зупинці і він може їхати дуже швидко, або повільно. Також, завдяки цьому режиму автобус може законно стояти по 10-20 хв. на проміжній зупинці і «загружатись», тому через це мешканцям важко спланувати час добирання до пункту призначення. Також автобусу дозволено зупинятись у будь-якому місці де це не заборонено правилами дорожнього руху.

 

За чотири доби, станом на 17 січня, підтримка даної петиції є надзвичайно вагомою і демонструє явно негативне ставлення хмельничан до підвищення вартості послуг з перевезення.

Наразі, з необхідних 500 голосів вказана Петиція вже набрала більше половини — 299.

Такими темпами — на поточному тижні збір голосів може бути завершено, після чого дана петиція повинна бути розглянута міським головою та передана ним для більш детального розгляду компетентним виконавчим органам міської ради (п.п. 4.3 та 4.5 «Порядку розгляду електронної петиції, адресованої Хмельницькій міській раді», затвердженого рішенням сесії міської ради від 27.01.2016 року).

 

 вартість перевезення, маршрутне таксі, міський транспорт,