«Зерноленд» — вражаючий музей старожитностей на Черкащині (+фото)

Намолотити зерна, викувати підкову, зліпити посуд чи ж просто розважитись як сотню років тому. Атмосферу українського села відтворив Черкаський музей старожитностей «Зерноленд», передають 24tv.ua та сайт Про все.

Його унікальність полягає в автентичних експонатах, які не припадають музейним пилом, а щоразу оживають у руках відвідувачів.

Столітній вітряк у селі Івківці, що на Черкащині, є гордістю краю і родзинкою музею старожитностей «Зерноленд». Адже тематика унікального закладу – це хліборобство і побут українських селян.

Місцеві ентузіасти створили музей 2 роки тому. На все витратили 200 євро грантових коштів.

Усі експонати раніше були у вжитку, але тут вони отримали нове життя. Як от, відреставроване гончарне коло. На ньому діти намагаються зліпити глиняний посуд.

Я хочу спробувати, як це робили раніше гончарі. Мені потрібно ногами крутити диск, щоб глина витиналась і я виробляла руками фігуру. Це дуже важко і глину постійно потрібно мочити,
– розповіла школярка Софія Лаутешлагер.

У кузні відвідувачів знайомлять із роботою ковалів. Також в музеї є безліч розваг. Туристи можуть спробувати стріляти з лука, ходити на ходулях, покататись на літніх лижах та гойдалках, або зіграти в настільні ігри гайдамацьких часів.

 

Найбільш незвичайні предмети колекції «Зерноленду»:

Холодильник 19 століття

Холодильники – не такі вже й сучасні винаходи! Більше того – в господах українців вони також траплялися.

– Як правило, кригу для нього заготовляли взимку. Її потрібно було помістити у спеціальний контейнер цього холодильника аби він підтримував відповідну температуру для зберігання продуктів. Це дійсно дуже рідкісна та цінна річ. Подібний я мав нагоду бачити лише в історичному музеї у Дніпропетровську, – відзначає Назар Лавріненко, історик, краєзнавець та ініціатор створення атракції «Зерноленд».

 

2

Ярма

Їх тут ціла колекція! Деяким – щонайменше 150 років. Цікаво, що окрім волових, є тут особливі ярма для корів.

– Річ у тім, що у повоєнні часи волів не було, тож українцям доводилося орати коровами. Це досить рідкісні ярма, побачити їх можна далеко не всюди, – констатує Назар Петрович.

 

3 4

 

Лунні ваги

Ще одним цікавим експонатом «Зерноленду» є стародавні, так звані «лунні» ваги. Їх особливість в тому, що на них було дві шкали – одна вимірювала вагу в пудах, інша – у фунтах. Мало хто знає, однак важити у кілограмах на території України почали не так вже й давно – ледь більше століття тому.

5

 

Скіфський «дриль»

Старовинний «дриль» – ще один унікальний предмет музею старовини. Виявляється, навіть скіфи мали складні і ефективні приладдя, що полегшували роботу. І хоч виготовлений цей інструмент не з металу, а з дерева, проте отвори у предметах із будь якого матеріалу робить не гірше ніж сучасний аналог. І без електрики.

6

 

Куля-праска

Надзвичайно рідкісний інструмент, за допомогою якого українці прасували одяг.

– Цій «прасці», котра насправді називається гала, більше сотні років. Відвідувачів часто вражає навіть сам зовнішній вид. Мало хто здогадується для якого саме процесу можна застосувати таку річ. Насправді ж її нагрівали, вкладали всередину сорочки, наприклад, і катали доти, доки тканина не ставала рівненькою, – розкриває секрети Назар Лавріненко.

7

 

Двохсотлітня скриня

Скриня із автентичним петриківським орнаментом – одна з найцінніших у музеї. Їй більше двохсот років, однак збереглась вона на диво добре. А особливістю скрині є те, що зроблено її було без жодного цвяха!

 

8

Стародавня «пральна машина»

Ще одна надзвичайна річ у колекції музею. «Пральна машина» насправді являє собою високу ступу без дна. Сюди складали одяг, пересипали його попелом, адже саме такий спосіб вибілювання практикували українці, а потім заливали окропом.

9

 

Загалом, описати всі дивовижні експонати, котрі представлені в «Зерноленді», важко в одній підбірці. Тут можна побачити неймовірну кількість інструментів, макітер, горщиків, приладь… І кожна з цих речей має власну, унікальну історію.

Усі хто завітає до «Зерноленду» матиме нагоду не лише оглянути експозицію, а й ознайомитися з традиційними стародавніми ремеслами – гончарства, ткацтва, вишивки, виготовлення ляльки-мотанки, стрільби з луків та арбалетів і навіть «побігати» територією атракції на ходулях!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *