Безкоштовний проїзд можуть замінити адресною соціальною допомогою

Безкоштовний проїзд народні обранці пропонують замінити адресною соціальною допомогою вибраним категоріям пільговиків, пише BusinessUa.

Проблема пільгових пасажирських перевезень давно перетворилася в одну з найболючіших в Україні. Саме тому, у листопаді 2016-го у Верховній Раді зареєстрували законопроект №5404, який, на думку його авторів, допоможе її вирішити.

У пояснювальній записці до законопроекту визначено основні проблеми чинної системи пільг на транспорт в Україні є, зокрема:

  • Численні категорії пільговиків, що мають право на необмежений безоплатний проїзд, та неможливість контролю достовірності їх посвідчень.
  • Недостовірний облік фактично наданих пільг та неможливість його проконтролювати.
  • Невідповідність бюджетних можливостей реальним перевезенням пільговиків.
  • «Ручний» розподіл компенсації коштів місцевої влади за перевезенняпільгових громадян.
  • Обмеження доступу до пільг осіб з обмеженою мобільністю та в сільській місцевості.

Та вказано переваги переходу на систему адресну допомогу:

  • По – перше, адресність надання пільг;
  • По – друге, грошова виплата розраховується на норму послуги, а пільговик платитиме за фактичне її споживання;
  • По – третє, рівномірність доступу до них усіх пільговиків і головне — прозорість використання бюджетних коштів.

У зв’язку з цим, для вирішення вищезазначених проблем потрібно запровадити надання адресної допомоги пільговикам та охопити усіх без винятку пільгових категорій населення, незалежно від того, користуються вони транспортом чи ні. Це потрібно, щоб людина сама вже вирішувала, чи витрачати ці кошти на проїзд, чи ліки, чи інше.

На сьогодні за законом витрати на безкоштовний проїзд пільговиків фірмам-перевізникам повинні відшкодовувати місцеві влади.

Однак транспортники скаржаться, що виділених грошей не вистачає. На компенсацію проїзду одного пільговика виділяється всього 47 гривень в рік, але й ці гроші не завжди «доходять» до перевізника. Враховуючи, що саме пільгові категорії становлять значну частину пасажирів, підприємства несуть величезні збитки.

Не дивно, що між перевізниками та пільговиками почалася справжня «війна».

В деяких автобусах з’явилися оголошення про відмову возити пільговиків, а львівські транспортники навіть погрожували акціями протесту з вимогою скасування безкоштовного проїзду.

У випадку, якщо законопроект №5404 буде прийнятий, безкоштовний проїзд замінять адресною соціальною допомогою. Це означає, що кожен пільговик отримає на руки «живі гроші», якими буде розраховуватися за проїзд, як і всі інші пасажири. Автори проекту запевняють, що таке рішення влаштує всіх — і перевізників, і пільговиків:

  1. це дозволить зняти напругу між перевізниками та пільговиками.
  2. у транспортників з’явиться стимул розвивати ті маршрути, які зараз вважаються невигідними. Наприклад, у віддалених селах, де перевізники нерідко відмовляються працювати, оскільки їх послугами в основному користуються пільговики.
  3. людина, яка рідко користується громадським транспортом, зможе витрачати отримані гроші на інші потреби, наприклад, на ліки.

Цілком можливо, що в сформованій ситуації криза в політичних колах сприятиме прийняття даного законопроекту. У такому разі уряду потрібно буде знайти кошти на компенсацію пільгового проїзду. За підрахунками експертів, це близько 20 млрд. гривень.

Отже, хто може розраховувати на отримання «дорожніх» у разі прийняття законопроект №5404?

Компенсацію на проїзд у міському (крім таксі) та на автомобільному в сільській місцевості транспорті, а також на приміських маршрутах, будуть отримувати:

  • учасники бойових дій;
  • чорнобильці 1 категорії;
  • військовослужбовці;
  • інваліди I і II групи;
  • діти-інваліди;
  • діти-сироти;
  • ветерани силових структур;
  • багатодітні сім’ї;
  • жертви політичних репресій.

Крім того, на «проїзні» зможуть розраховувати діти війни, а ветеранам праці право на компенсацію будуть надавати в залежності від сукупного доходу сім’ї.

 

 

Читайте також:

Хмельничани проти здорожчання перевезення. Зареєстровано е-петицію. Підтримай!

 адресна допомога, компенсація перевезення, пільги

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *