22 січня українці згадують перших Героїв Небесної сотні

Три роки тому, 22 січня 2014 року, загинули перші активісти, які віддали своє життя під час Революції Гідності. Саме вони стали першими Героями Небесної сотні, нагадує UaToday.

Протистояння на вулиці Грушевського почалося 19 січня, коли традиційне недільне віче переросло в хід мітингувальників до Верховної Ради.

У той час вхід в урядовий квартал перекривали бійці підрозділу Беркут. Почалися серйозні зіткнення з використанням пляшок з бензином і бруківки, для задимлення вулиці підпалювали шини; перекинуті автобуси міліції почали горіти. Силовики застосовували сльозогінний газ і травматичну зброю, кидали світлошумові гранати, потім почали прицільно поливати людей з водомету.

Бій, який тривав з різною активністю більше трьох діб, завершився 22 січня, коли бійці Беркуту пішли у наступ і тимчасово відтіснили євромайданівців від Європейської площі.

У той же день стало відомо і про перших загиблих Героїв Майдану.

Вранці 22 січня 21-річний Сергій Нігоян з Дніпропетровщини отримав смертельне поранення в голову.

Згодом смертельне вогнепальне поранення в серце отримав 25-річний білорус Михайло Жизневский.

Обидва були активістами Майдану і брали участь в протестах фактично від їх самого початку.

За кілька днів від поранень, отриманих 22 січня, в лікарні померли львів’янин Роман Сеник і киянин Олександр Бадера. Лікарі до останнього боролися за їхнє життя, але не змогли врятувати.

Крім того, в цей день, в лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур львів’янина Юрія Вербицького — активіста Майдану, якого було викрадено невідомими прямо з лікарні напередодні.

Михайло Жизневский був першим, з ким прощалися на Майдані. Тоді ж вперше прозвучала пісня «Плине кача», яка в подальшому стала неофіційним реквіємом-прощанням на похоронах загиблих Героїв на Майдані.

 

3 thoughts on “22 січня українці згадують перших Героїв Небесної сотні”

  1. Уведомление: В Білорусі вшанували пам’ять Героя Небесної Сотні Михайла Жизневського — Будь у курсі — портал новин

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *