Нове роз’яснення по субсидіях від Мінсоцполітики — «переплату» враховують

Міністерство соціальної політики України заявляє, що несплата споживачем житлово-комунальних послуг в зв’язку з наявністю зекономленої субсидії або переплати не може трактуватися як заборгованість, пише UBR з посиланням на Інтерфакс-Україна.

Якщо сім’я скористалася своїм законним правом і використовувала заощаджену в попередньому місяці субсидію в рахунок наступного комунального платежу, тобто скористалася так званої «переплатою» і не оплатила рахунок за опалення, водопостачання чи електроенергію, це не може трактуватися постачальниками послуг як заборгованість по оплаті комунальних послуг і не є підставою для скасування допомоги, — сказано в повідомленні прес-служби відомства, оприлюдненому у вівторок.


Згідно з інформацією, постачальники послуг мають відображати розмір субсидії або переплату — заощаджену субсидію — в комунальних рахунках, а також «не мають права» ігнорувати «переплату» і вимагати у людей оплачувати послуги в повному обсязі, при цьому шантажуючи «відключенням опалення» або «відрізанням газу».

У той же час звертаємо увагу споживачів послуг: громадяни, яким призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунального господарства, зобов’язані щомісячно сплачувати фактично спожиті послуги з урахуванням розміру призначеної субсидії, крім випадків наявності на особовому рахунку переплати. У разі, коли вартість фактично використаної послуги в конкретному місяці менше, ніж обов’язкова частка витрат на оплату цієї послуги, громадяни сплачують її фактичну вартість, — підкреслюється в повідомленні.

Якщо сім’я, якій призначено субсидію, не сплачує вартість фактично спожитої послуги з урахуванням розміру допомоги, за винятком випадків, пов’язаних із затримкою виплати заробітної плати, пенсії і т.д., яка підтверджується відповідними документами, — з місяця, в якому надійшло таке подання від постачальників послуг, орган соціального захисту населення повинен припинити нарахування субсидії.

Відновлення виплати відбувається з моменту подачі документів, що підтверджують погашення заборгованості з оплати комунальних послуг.

При цьому заборгованість по оплаті за житлово-комунального господарства не береться до уваги органами соціального захисту населення в процесі оформлення субсидії, але впливає на нарахування постачальниками послуг розміру платежу з урахуванням допомоги в разі несплати рахунків за спожитий газ, тепло, воду і освітлення.

«Такий механізм виключає можливість виникнення заборгованості у громадян, які отримують субсидію», — вважають в Мінсоцполітики.

1 thought on “Нове роз’яснення по субсидіях від Мінсоцполітики — «переплату» враховують”

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *