Американські правозахисники оскаржать у суді указ Трампа про мігрантів

Американські правозахисники звернулися до суду в зв’язку з указом нового президента США Дональда Трампа, що забороняє в’їзд в країну громадянам семи переважно мусульманських країн, повідомляє DW.

Позов в суботу, 28 січня, в Нью-Йорку подав впливовий Американський союз захисту громадянських свобод (ACLU), а також ряд інших правозахисних організацій після того, як в нью-йоркському аеропорту ім. Джона Кеннеді були затримані два іракця, які прибули в США з дійсними візами. Пізніше одного з них відпустили.

Правозахисники вимагали, в числі іншого, звільнення обох затриманих іракців. Крім того, вони хочуть, щоб їх позов розглядався в якості колективного. Тим самим вони зможуть представляти інтереси інших туристів і мігрантів, що постраждали від указу Трампа. Позов спрямований проти самого президента США, а також проти міністерства внутрішньої безпеки.


Міжнародна правозахисна організація Amnesty International (AI) попередила про «катастрофічні наслідки» рішення Трампа. «Відносно адміністрації Трампа вже підтвердилися деякі з наших гірших підозр. Одним розчерком пера президент Трамп втілив в життя свої виконані ненависті ксенофобські передвиборні заяви», — заявив генеральний секретар AI Саліл Шетті.

Тим часом 12 нобелівських лауреатів підписали петицію вчених проти указу Трампа про мігрантів. Всього звернення про перегляд рішення підписали понад 2 тисячі осіб. Як говориться в петиції, указ Трампа негативно позначиться на американській науці, оскільки в країні навчаються і працюють багато іноземців.


Указ Трампа забороняє в’їзд в США протягом найближчих 90 днів громадянам Ірану, Іраку, Лівії, Сирії, Сомалі, Судану і Ємену. Заборона стосується і власників грін-карт, заявила представник американського міністерства внутрішньої безпеки Джилліан Крістенсен у відповідь на запит агентства Reuters.

Підписаний напередодні указ Дональда Трампа призупиняє також на 120 днів прийом біженців в країну і, як підкреслюється в документі, покликаний «захистити американський народ від терористичних атак, скоєних іноземними громадянами». В’їзд в США прохачів притулку з Сирії припинено на невизначений термін — до тих пір, поки Трамп не вирішить, що американська програма прийому біженців піддалася «істотних змін».

Після відновлення процедури США приймуть до кінця 2017 не більше 50 тисяч біженців, причому пріоритет буде відданий представникам релігійних меншин.

В інтерв’ю телекомпанії Christian Broadcasting Network Дональд Трамп уточнив, що мова йде, зокрема, про християн з Сирії.

Адміністрація Барака Обами обіцяла пустити в країну 110 тисяч біженців в 2017 році.

 

 

Читайте також:

Трамп повністю припинив приймати біженців із Сирії

 біженці, , указ Дональда Трампа

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *