10 лютого — день найдавнішої писемної згадки про Плоскирів

Наше рідне, улюблене місто Хмельницький сьогодні, 10 лютого, відзначає 586-ту річницю першої писемної згадки про місто у історичних документах.

Затишний Хмельницький веде свій родовід від невеличкого поселення Плоскирів або Плоскирівці, яке виникло в місці впадіння річки Плоскої до Південного Бугу.

Наразі, точна дата заснування міста Хмельницького невідома, однак цілком можна припустити, що люди мешкали тут здавна. Показником цього вважаються фрагменти прадавньої примітивної зброї, рештки посуду та глиняної обмазки будівель, вцілілий господарчий реманент, кам’яні знаряддя доби неоліту та епохи трипільської археологічної культури, які знайдені на території вже сучасного міста та його передмість і представлені в залах музею історії міста Хмельницького. Трипільські поселення й досі викликають активний інтерес у археологів та істориків. Музей володіє колекцією археологічних решток трипільського керамічного посуду, глечиків (реставрація).

Найстаріша з досліджених в межах міста археологічних пам’яток – поселення трипільської культури у передмісті Ружична, яке датується початком ІІІ тисячоліття до н.е. (доба неоліту). У приміській зоні Хмельницького відомі також пам’ятки скіфського часу VII – VI ст. до н. е. (доба раннього заліза) та черняхівської культури ІІІ – ІV ст. н.е. На археологічній карті Лезневе (колишнє старовинне село Глезнів над Бугом) віднесено до середини ХІІІ ст. Та первісним осередком майбутнього міста стало село Плоскирівці.

У першій половині XV ст. Поділля стає ареною боротьби між литовськими князями та Польським королівством, яка закінчилася на користь останнього.

У 1431-1434 роках територія Західного Поділля, включаючи верхнє Побужжя, остаточно відійшла під владу Корони Польської.

1434 року у Західному Поділлі було запроваджено польський адміністративно-територіальний устрій і утворено Подільське воєводство (адміністративний центр – місто Кам’янець), яке складалося з Кам’янецького, Летичівського і Червоногородського повітів.

Східне Поділля ще на деякий час залишилось у складі Великого князівства Литовського.

Польський король Владислав ІІ Ягайло в ці роки надає своїй шляхті привілеї на новоприєднані подільські володіння.

Серед населених пунктів, що згадуються у документах королівської канцелярії, знаходимо поселення сільського типу (villa) під назвою Ploskirоwcze (Плоскирівці) та відповідний запис: 10 лютого 1431 р. у місті Сопоті король Владислав ІІ Ягайло записує Янові Чанстуловському 100 гривень на «володіння селами Голисин та Плоскирівці на річці Бог у Летичівському повіті Подільської землі» («…supervillis Holissinet Ploskirоw cze super fluvio Bohiacentuinterra Podoliensiet districtum Latichovien sisitas»). В роки королювання  Владислава ІІІ (1434-1444рр.) право на володіння поселенням підтверджується, однак поселення вже названо Ploskirоw – Плоскирів.

Цю найдавнішу на сьогодні писемну згадку про Хмельницький виявив у Варшавському архіві давніх актів історик Віталій Михайловський.

 

 

 

Джерело: Офіційний сайт Хмельницької міської ради

10 лютого — день найдавнішої писемної згадки про Плоскирів: 1 комментарий

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *