Історична назва Хмельницького: Чи варто повернути Проскурів?

10-го лютого, в день відзначання 586-тої річниці першої писемної згадки про місто у історичних документах, у Єдиній системі місцевих петицій за авторства Олександра Дмитровича Зоряна зареєстровано електронну петицію щодо поверення місту Хмельницькому його історичної назви Проскурів.

Зміст петиції наступний:

«Шановні громадяни!
Є пропозиція повернути нашому славному місту його попередню назву — Проскурів!
Мої мотиви в тому, що Проскурів мені більше подобається, але, якщо вам потрібна більш вагома причина, то можемо розіграти карту підписання невигідного договору з країною, яка і тоді була доволі агресивною, і зараз має статус агресора. Ця причина не витримає критики, але вона краща за мої субєктивні вподобання.

Давайте повернемо давно втрачене ім’я. Переконаний , що Проскурів краще підходить нашому славному місту героїв!

Доповнення з попередньої петиції поданої Михайловським Ярославом Анатолійовичем:

16 січня 1954 року сталася неоднозначна для нашого міста подія — керуючись радянським підходом до нашого минулого та фактично без згоди місцевих мешканців, Указом Президії Верховної Ради УРСР «на ознаменування історичної події — 300-річчя возз’єднання України з Росією і відзначаючи заслуги перед українським та російським народами видатного державного діяча і полководця Богдана Хмельницького» (див. фото) місто Проскурів було перейменовоне в Хмельницький. І це в той час, коли в Україні вже існувало та досі існує місто Переяслав-Хмельницький, назване на честь Богдана Хмельницького.
Враховуючи трагічні події останніх років в нашій Державі та агресивну деструктивну роль, яку відіграє в них Росія, а також керуючись офіційними державними доктринами декомунізації та деколонізації, пропоную читачам цієї петиції підтримати пропозицію повернути місту Хмельницький історичну назву «Проскурів» шляхом онлайн-голосування.
Первинні варіанти назви «Проскурів» — «Плоскирівці» та «Плоскирів» від самого початку не містили у собі ніякого політичного, конфесійного, етнічного та ідеологічного навантаження, а відображали лише ландшафтні особливості розташування історичного ядра міста між річками Плоска та Рів.»

Наразі, станом на 13-00 14 лютого дану петицію вже має 94 з 500 необхідних голосів

Щоб дізнатись погляд на дане питання з боку владних страктур Хмельниччини, ми звернулись до представників Управління культури, національностей, релігій та туризму Хмельницької ОДА. Коротко свою відповідь представнику «Будь у курсі — Портал новин» озвучила Валентина Сергіївна Лукашук:

 

 

 

Читайте також:

10 лютого — день найдавнішої писемної згадки про Плоскирів

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *