«Роттердам+» на практиці вилилась в банальне підвищення цін на донецьке вугілля

Формула формування ціни на вугілля, відома як «Роттердам+», дозволила наближеним до влади структурам необгрунтовано завищити ціна на антрацит, що надходить до України з тимчасово окупованих територій Донбасу, пише Ігор Маскалевич в своїй статті для DT.UA.

За його словами, на постачання палива для державної енергогенеруючої компанії «Центренерго» активно збагачуються структури, близькі до Кабміну та Адміністрації президента, у зв’язку з чим інтерес влади до її прозорої приватизації впав до нуля.

«В енергетиці вершиною схем стала так звана формула «Роттердам плюс» із прив’язкою ціни вугілля до його ціни в порту Роттердама. Обґрунтуванням було те, що це дуже по-європейськи, забезпечує незалежність від поставок вугілля з неконтрольованих зон, а також передбачуваність, прозорість і таке інше. На практиці все вилилося в банальне підвищення цін на донецьке вугілля», — йдеться в статті.

Як вказує автор, приставка «+» в «роттердамській» формулі означає оплату транспортування палива з Нідерландів в Україну, хоча насправді вугілля звідти ніхто не возить.

«Спочатку чиновники невиразно обіцяли, що цю суму на транзит скоригують, запровадивши ренту на вугілля, але з нею в парламенті якось зовсім не склалося. Тобто гроші йдуть у чистий дохід учасників схеми. Печерськ, судячи з повної відсутності реакції (уже майже рік), теж не образили», — зазначає оглядач.

Маскалевич підкреслює, що диверсифікацією закупівель палива в Україні ніхто не займається. Поставки вугілля з ПАР постійно падали, досягши в нинішньому році нульового показника.

«Було тихенько скасовано навіть анонсовані раніше закупівлі цієї весни. Навіщо, якщо в ОРДЛО можна купити усе дешевше, а продати за «міжнародною» ціною? Благо, що з того боку не чужі люди, а часто багаторічні партнери по бізнесу», — вказує він.

За словами автора, на лінії розмежування, незважаючи на бойові дії, весь цей час велася активна торгівля. Навіть при недавньому загостренні під Авдіївкою в неї прямували ешелони з «ЛНР».

«Між іншим, претензії тому ж Рінату Ахметову (власникові більшості ТЕС) пред’явити складно. Привабливість «Роттердам+» у тому, що ніхто й не вимагав ніякої диверсифікації — людям просто підкинули грошей. Кілька мільярдів гривень без найменших зобов’язань щодо їх використання», — підсумовує Маскалевич.

Раніше генеральний прокурор Юрій Луценко доручив провести перевірку діяльності Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Зокрема – щодо обґрунтованості встановлених цін на газ та роботи формули «Роттердам+».

 

 

Читайте також:

Сироїд: Блокада ОРДЛО розкрила контрабандні потоки

 

Роттердамський детектив: звідки вугілля, панове?

 

Чому «Роттердам+» — це афера влади: альтернатива вугіллю з ОРДЛО — є

«Роттердам+» на практиці вилилась в банальне підвищення цін на донецьке вугілля: 1 комментарий

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *