Галина Мельник: Як реформували медицину Хмельницького та чого досягли?

У останній робочий день квітня, у п’ятницю, 28 числа, о 13-00 відбулось підсумкове засідання виконавчого комітету Хмельницької міської ради.

Основним питанням засідання було підведення результатів фінансово-господарської діяльності підприємств, що належать до комунальної власності громади м.Хмельницького. Саме розкриттю та висвітленню цього питання присвятила свій виступ заступник міського голови Галина Мельник.

У своїй доповіді Галина Леонтіївна детально по пунктам зупинялась та доповідала, що вже зроблено, а що та чому виконано лише частково.

Як зауважила доповідач, особливо важко дався запуск реформи охорони здоров’я, яка розпочалась у минулому році. Однак, незважаючи на усі складності — вдалось досягнути вагомого прогресу та розділити первинну та вторинну медицину. Як результат, на сьогодні в Хмельницькому вже створено 2 центри первинної медико-санітрної допомоги та продовжують функціонувати 5 поліклінік і 4 стаціонарних заклади. Крім того, як відзначила заступник міського голови, у Хмельницькому вчасно дано старт урядовій програмі «Доступні ліки», до якої на сьогодні вже залучено понад 40 аптечних закладів.

Впровадження усіх реформ у галузі охорони здоров’я потребувало значних коштів. Саме тому, обсях фінансування медицини у 2016 році зріс майже на 29 млн.грн. та склав 228,5 млн.гривень. Витрати на одного мешканця міста у 2016 році становили 860 грн, що на 14% більше ніж у 2015році. На придбання медикаментів та перев’язувальних матеріалів спрямовано 31,2 млн  грн, що на 19,3 млн грн або у 2,6 рази більше, ніж у 2015 році. Вперше в місті запроваджено трьохденне безкоштовне лікування хворих у реанімаційних відділеннях міських лікарень, на надання медичної допомоги в травпунктах, на запровадження програми «ліки на тумбочку» з розрахунку 350 грн на 1 хворого стаціонару терапевтичного профілю та 400 грн на хворого хірургічного профілю.

На оплату безкоштовних медикаментів для пільгової категорії населення в поліклінічних закладах за 2016 рік спрямовано 4,2 млн грн, що на 1,5 млн грн більше, ніж у 2015 році.

Видатки на харчування на один ліжко-день по стаціонарних закладах зросли на 25% в порівнянні з минулим роком та склали 13,56 грн.

У 2016 році з бюджету розвитку міста на галузь «Охорона здоров’я» виділено 25,6 млн. грн. для закупівлі обладнання, виробів медичного призначення та проведення капітальних ремонтів, що дозволило суттєво покращити матеріально-технічну базу лікувальних закладів.

Зокрема, за звітний рік придбано медичне обладнання на загальну суму 20,3 млн грн, а саме: світильники операційні, бронхоскоп, аналізатор крові, санітарний автомобіль для міської лікарні; операційний стіл, апарати для фототерапії, аналізатор крові, обладнання для харчоблоку для дитячої лікарні; лабораторне обладнання для екстракорпорального запліднення, монітори пацієнта, лапороскопічна стійка, мамограф для перинатального центру; УЗД апарати для поліклініки №1; флюорограф для поліклініки №2; стоматологічні установки для стоматологічної поліклініки.

За рахунок коштів бюджету розвитку виконані капітальні ремонти та реконструкцію в закладах охорони здоров’я на суму 5,3 млн грн, а саме: проведено капітальний ремонт відділення анестезіології та переходу до актового залу в дитячій лікарні; капітальні ремонти відділення терапії, харчоблоку та стерилізаційної міської лікарні; завершено капітальний ремонт фасаду перинатального центру; розпочато капітальний ремонт – облаштування амбулаторії в мікрорайоні Озерна; виконувались капітальні ремонти з заміною вікон на металопластикові в лікувально-профілактичних закладах міста тощо.

Однак поки що населення Хмельницького не відчуло вагомих досягнень та зрушень — і, як результат, рейтинг галузі охорони здоров’я у місті знизився.

Своє бачення та прогнози стосовно зміни ситуації в галузі охорони здоров’я коротко висловив і очільник даного напрямку Б.В.Ткач. У виступі він відзначив, що цілком звичайним та зрозумілим є те, що впровадження чогось нового викликає певний супротив та негативні відгуки як у хмельничан так і у частини медичних працівників. А з метою покращення ситуації та надання більш якісних медичних послуг і надалі розвиватимуться програми, впроваджені в минулому році у медичній галузі.

 

 

 

 

З використанням матеріалів: Хмельницька міська рада

2 thoughts on “Галина Мельник: Як реформували медицину Хмельницького та чого досягли?”

  1. Цікаво чому в дитячій лікарні лікування безкоштовне(за що безмежно вдячні усі батьки дітей), а в інфекційній лікарні лікування платне, навіть рукавички потрібно купувати, ці лікарні на різних бюджетах?

    Ответить
  2. Уведомление: У Хмельницькому створюють мережу амбулаторій сімейної медицини — Будь у курсі — портал новин

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *