Сьогодні день вшановання пам’яті пророка Божого Іллі

2 серпня християни східного обряду вшановують пам’ять пророка Божого Іллі (ІХ ст. до Різдва Христового).

Про це повідомляє Портал «Будь у курсі» з посиланням на Укрінформ.

З давньоєврейської ім’я Ілля перекладається як «Ягве – мій Бог». У Біблії (в книзі Царств) існує чотири епізоди, пов’язаних з Іллею, які умовно можна назвати «Посуха і змагання на Кармелі», «Ілля на Синаї», «Виноградник Навуфея» та «Вознесіння Іллі».

Згідно з переказом пророк не помер, а був взятий на небо «вогняним вихорем на колісниці з вогняними конями».

В українців це свято з давніх давен було вельми шанівне й пов’язане з аграрною магією. Прообразом Іллі став дайбозький Перун, як покровитель грому та блискавок. На Херсощині його називали «громовим святом» або «святом грому».

Цього дня намагалися не працювати, навіть не ходили на полювання, боячись гніву Іллі, котрий може того, хто не святкує, вдарити блискавкою. Від Іллі починаються горобині ночі та характерний для серпня активний зорепад. Одні вважали: якщо зірка падає і згоряє, то «відьма підхопила її і сховала у глечик». Інші стверджували: коли зоря залишає по собі довгий пучок світла, то «це Україна втрачає дівчину».

Традиційно з Іллею закінчувалися жнива. Прислів’я свідчать: «Жнива кінчаються – осінь починається» або «У цей день до обіду літо, а по обіді – осінь».

Після Іллі дітям не дозволялося купатися у водоймах, оскільки ночі ставали прохолодними, й вода помітно вистигала.

Пророка Божого Іллю вшановують не тільки в християнстві, але й в іудаїзмі (пророк Іліях, предтеча Месії) та в мусульманстві (там він відомий під ім’ям Ільяс). Войовничого пророка Іллю вважають своїм небесним покровителем повітряно-десантні війська.

 Ілля, релігійне свято

1 thought on “Сьогодні день вшановання пам’яті пророка Божого Іллі”

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *