Туристична Україна — куди поїхати та що побачити?

Українські туристичні оператори уже на повну пропонують оригінальні екскурсійні напрямки та розваги в будь-який куточок України на весняно-літній сезон. Куди найцікавіше буде поїхати цього сезону досліджувала Анна Косинська для 24tv.ua.

Серед пропозицій – не лише відомі та популярні маршрути нашої країни, а й нові, представлені для вибагливих туристів вперше.

Під час туристичної виставки UITT’2017, що проходила в Києві 29-31 березня, представники туристичної індустрії українських міст розповіли журналістам сайту «24», чому варто їхати саме до них.

Закарпаття: походи на полонини

Цей регіон запрошує туристів на відпочинок цілий рік. Як навесні, так і влітку популярні – активні форми відпочинку – кінні, велосипедні, пішохідні походи українськими Карпатами. Для тих, хто хоче порелаксувати, можна обрати більш спокійний відпочинок – термальні води, різноманітні СПА. Для гурманів пропонують гастрономічні тури з сиро-винними дегустаційними залами, розповідає представник Туристично інформаційного центру Закарпаття Олександр Коваль.

Додати до свого відпочинку можна і фестивалі. Найвидовищні – період цвітіння Долини нарцисів у Хусті та сакури в місті Ужгороді. За часовим проміжком – це середина квітня-травня.

Є культурно-мистецькі заходи, такі як історична реконструкція, фестиваль рицарів в кінці травня в Чинадіївському замку. В травні розпочнеться фестиваль вогню в Ужгороді,
– відзначає Коваль.

За його словами, значно зросла кількість промаркованих туристичних шляхів. Тому якщо в людини є достатня фізична підготовка – можна походити по горах в супроводі керівників груп.

Уже традиційною є санаторно-курортна база – оздоровлення на основі мінеральної води. З її допомогою можна підлікувати кишково-шлунковий тракт, шкірні захворювання, опорно-руховий апарат. Спеціалізація у різних районах відрізняється.

А от з новинок влітку будуть тури, які пропонуватимуть відвідати полонинські господарства і зробити, до прикладу, бринзу своїми руками. Як зазначає Коваль, це буде Хустський, Міжгірський, Рахівський райони. Наразі – це в процесі розробки та домовленостей.

Також можна замовляти різноманітні романтичні тури, по-особливому освідчуватися в коханні серед високогірних гір, проводити урочистості. Є все – каже представник Туристично інформаційного центру. Лише моря немає.

Вартість відпочинку на Закарпатті залежить від того, що входить в тур. Три дні провести на Закарпатті можна і за 1500-2500 гривень і за 4000 гривень, розповідає експерт. Як правило, всі базові тури йдуть зі Львова. Якщо ж ви хочете організувати поїздку самостійно – найкраще в цей регіон добиратися потягом.

Кам’янець-Подільський: каньйон і ракоподібні скорпіони

Не менш насиченим цього сезону буде й Кам’янець-Подільський. Окрім екскурсій до відомої всім фортеці, цього року в Кам’янці активно розвивається спортивний туризм – скелелазіння, велотуризм, оффроутклуби, так звані позашляхові клуби, що пропонують їзду на позашляховиках, квадроциклах. До речі, восени у місті проходитиме фестиваль екстремальних видів спорту «Benzin«.

Традиційно у Кам’янці туристів чекають на гастрономічно-кавовому фестивалі «Подільська турка» – 6-9 травня, любителів прекрасного 2-4 червня запрошують на «Соборна фест», де виступатимуть відомі у світі кам’янець-подоляни, охочих постріляти з лука або просто подивитися, як це роблять інші, – на міжнародний лучний турнір «Кам’яна стріла», що проходитиме 24-25 червня.

Як розповідає PR-менеджер місцевого готелю Віктор Годний, влітку серед туристів користуються попитом пароплави, байдарки на Дністрі.

Можна із сім’єю поплавати на пароплаві. У нас дуже гарний каньйон і є відслонення цього каньйону. Колись там було сарматське море і дно з доісторичними знаками – ракоподібними скорпіонами. Це індивідуально. Зараз розробляємо більш масові маршрути,
– зазначає він.

Тому можна просто приїхати в місто, прогулятися в парку, відвідати замок, атмосферні кафе, ресторани. Якщо є бажання – на день з’їздити в Бакоту, затоплене село цього району (від Кам’янця до Бакоти – це займе 40 хвилин). Якщо полюбляєте дикий відпочинок – в Бакоті можна розміститися в наметах на декілька днів.

Тим, хто їде за ще екстримальнішими відчуттями – може спробувати спелеотуризм. Печери для туристів відкриті у Кам’янці та на Тернопільщині, а це зовсім поруч. Це і печера Вертеба, і Млинки, і Кришталева чи Атландина, що розташована неподалік – на Хмельниччині, розповідає Віктор Годний.

Ціна, зазначає він, залежить від комфорту. Якщо сім’я на трьох людей збереться до Кам’янця на вихідні – поїздка їм обійдеться орієнтовно в 1200 гривень. Це з проживанням та екскурсіями по місту.

Знову ж таки до Кам’янця-Подільського найзручніше добиратися потягом. Один – прямий на Кам’янець, інший їде на Чернівці із зупинкою в Кам’янці. Можна рейсовим автобусом або замовивши уже автобусний тур. Чи власним автомобілем. Однак, зауважте, що ближче до Хмельницького – проблематичніше з якістю доріг.

Тернопілля: борщівська вишивка та старі кордони

Цієї весни Тернопілля пропонує мандрівникам новий маршрут із загадковою назвою «Трансімперія». Це дводенна подорож старими кордонами. Як розповідає представник туроператора «Оксамит-КЛ» Лідія Королюк, у зв’язку з історичними подіями на Тернопільщині пролягав і російський кордон, і австро-угорський, і польський. Цього маршруту раніше не пропонували. Туди ніколи не їздили туристи.

Перший день. Мандрівка польсько-литовським і австрійсько-російськими кордонами. Перша зупинка – село Чернихівці з загадковою церквою з чудотворною іконою Пресвятої Богородиці, далі – старовинні Шельпаки, батьківщина історика, священика УГКЦ Степана Качали, руїни замку князів Збаразьких, Старий Скалат – мала батьківщина Леся Курбаса, музей-садиба з унікальними подільськими старовинними килимами. І остання зупинка першого дня – місто Тернопіль, відвідування етнопростору «Спадок» з приватною колекцією борщівської вишиванки та нічна екскурсія тернопільським підземеллям.

Другий день. Подорож відлуннями Першої світової війни. Виїзд від пам’ятника наймолодшому воїну ПСВ тернополянину Славкові Луцишину, далі – село Глядки-Чернихів – лінія оборони австро-угорських військ, село Мильно – гора Гонтова: залишки позицій, смт. Заложці з фортецею. Наступна зупинка – місто Зборів – військова квартира місцевого кладовища, село Калинівка з братською могилою чеських та словацьких воїнів та село Озерна, у якому розміщений меморіал чеських та словацьких воїнів. Без перебільшення – програма більш ніж насичена та змістовна.

За словами Лідії Королюк, окрім цього, на Тернопільщині є релігійні маршрути: греко-католицькі, католицькі і православні святині – Почаїв, Зарваниця, Язловець. А ще Тернопілля має 33 замки та найдовшу в Україні печеру Оптимістичну. Також на Тернопільщині є печери Кришталева, Оптимістична, Озерна, та Вертеба. В останній, до речі, розташований єдиний в світі музей трипільської культури під землею.

Найкраще доїжджати – потягом. Якщо автомобілем – спочатку їхати на Рівне і звідти на Тернопіль.

Рівненщина: найромантичніше місце в Україні

Не можна говорити про цей регіон і не згадати про відомий туристичний об’єкт-казку Тунель кохання біля селища Клевань, Тараканівський форт чи висококолійну 106-кілометрову залізницю – найдовшу в Європі. На додачу можна відвідати місце, де зберігали свої багатства князі Острозькі – Дубенський замок – чи пройтися старовиними дерев’яними східцями крізь масивні мури Острозького замку.

На Рівненщині, як і в інших регіонах, також розвивається еко-туризм – можна обрати для відпочинку мальовничі садиби.

Рівне має зручне сполучення. Зокрема, з Києва курсує багато маршруток, якими до Рівного можна дістатися за 3,5-4 години. Або ж добратися потягом чи власним автомобілем.

Чернігівщина: гетьманська столиця

Чернігів розташувався серед мальовничих пейзажів річки Десни. У місті – багато древніх церков і соборів, чудові музеї і дванадцять гармат, які подарував місту Петро І.

Популярними напрямками, розповідає представник туристичної агенції Сергій Михайлюк, є найяскравіша пам’ятка козацької доби Батурин – резиденцієя гетьманів Лівобережної України Івана Мазепи, Пилипа Орлика і Кирила Розумовського (останній залишив по собі триповерховий палац).

Цікавим маршрутом буде Тростинецький дендропарк з унікальною флорою та озерами, родовий маєток Галаганів в Сокиринцях, за 27 км від Тростянця – садиба Качанівка, єдина серед інших в Україні, що збереглася в комплексі, чи садиба Седнів, де знімався «Вій».

Якщо добиратися до Чернігова з Києва – по дорозі можна заїхати на батьківщину Кирила Розумовського – село Лемеші. Поруч – Козилецький монастир, у якому розміщений склеп його матері.

За 150 км від Києва, неподалік міста Прилуки розташований Густинський жіночий монастир, центральною спорудою якого є неповторний витвір людських рук – кам’яний Троїцький собор.

Цього сезону Чернігівщина пропонує й чимало фестивалів. «Дерун-фест» відкриває весняний цикл – 29-30 квітня. На відкриття мотосезону тут запрошують тих, кому подобається звучання та драйв вуличної музики – фестиваль «Street art», що відшумить 13-14 травня. Стати творцем чогось нового можна буде на фестивалі театрального мистецтва під відкритим небом «Під маскою легенд», 28 травня.

Добиратися – з Києва можна маршрутками, є два потяги підвищеної комфортності або власним автомобілем – 150 кілометрів, це півтори години їзди.

Запоріжжя: одне з семи чудес України

Не будемо оригінальними щодо цього регіону – бо тут справді найпопулярнішим маршрутом є славнозвісний острів Хортиця – колиска запорізького козацтва, острів серед великого промислового міста. Місце, що входить до «7 чудес України».

Популярним напрямком Запоріжжя є також Кам’яні могили, на рубежі Дніпропетровської і Запорізької областей біля міста Мелітополя – пам’ятник археології на території області. Щоправда, зараз через війну на сході України, ці могили закриті.

На території області є етнографічні місця, починає розвиватися етнотуризм – зелені садиби, приморський та приазовський район Запоріжжя.

До Запоріжжя найкраще добиратися потягом. Є прямий – Київ-Запоріжжя. Із залізничного вокзалу Запоріжжя курсують автобуси до Хортиці.

Як бачимо, і в Україні є на що подивитися та куди поїхати. Тож – обирайте ще не пройдені маршрути та вирушайте до пригод та нових вражень!

 

 

Читайте також:

Прекрасна Кам’янеччина запрошує на фестивалі-2017

 

Вражаюча красою Україна — видео від білоруського блогера

 

7 квітучих місць України за версією сайту «24»

 

Найбільш дружні міста на Землі для туристичних подорожей

1 thought on “Туристична Україна — куди поїхати та що побачити?”

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *