Зайва вага провокує розвиток 11 видів раку

Дослідження вчених Імперського коледжу Лондона продемонстрували, що зайвий жир в організмі з дуже високою ймовірністю може призвести до розвитку раку, або принаймні вдвічі збільшувати ризик захворювання, повідомляє Аргумент.

Узагальнені дані більше 200 різних досліджень груп пацієнтів з надмірною вагою вказують на зв’язок ожиріння з 11 видами ракових захворювань, в тому числі шлунка, товстої і прямої кишки, підшлункової залози, нирок, грудей, яєчників, матки, а також дихальних шляхів і кісткового мозку. Перші рядки в цьому списку займають захворювання, пов’язані з жовчовивідними шляхами: рак печінки, жовчного міхура, жовчних проток, відзначає BBC.

Аналіз даних показує, що з ростом індексу маси тіла (вага, поділена на квадрат росту), зростає ризик захворювання певними видами раку. Підвищення ІМТ на 5 пунктів може змінити ваш діагноз — від здорового (25 пунктів) до надлишкового (30) або від надмірної ваги (30) до власне ожиріння (35 і вище).

Для чоловіків, наприклад, зростання індексу на кожні п’ять пунктів на 9% збільшує ризик злоякісної пухлини прямої кишки, в той час як для жінок, що проходять курс гормонозамінної терапії, ризик постклімактеричного раку грудей зростає на 11%. Зі зміною співвідношення об’єму талії до об’єму стегон всього лише на 0,1, виникнення раку матки стає на 21% більше ймовірним. З хворобами жовчних шляхів фактор ризику зростає до 56%.

За словами Марка Гантера з Міжнародного агентства з вивчення раку, співавтора узагальненого дослідження, лікарям слід більш уважно ставитися до проблем надмірної ваги в їх зв’язку з онкологічними захворюваннями і попереджати пацієнтів, що боротьба з ожирінням знижує ризик не тільки діабету і серцево-судинних захворювань, але і деяких видів раку.

Дослідження поки не дають зрозуміти, яким саме чином зайвий жир впливає на онкозахворювання, але вчені пропонують кілька пояснень цього взаємозв’язку.

Ми знаємо, що ожиріння веде до гормональних збоїв і проблем з обміном речовин, — каже Гантер. — Воно сприяє підвищенню рівнів естрогену і інсуліну та зростанню запальних процесів, що, в свою чергу, впливає на процеси ділення клітин.

За словами доктора Рейчел Орріт, представника британського онкологічного дослідного центру Cancer Research, проблема надмірної ваги поступається лише палінню в ряді причин, що викликають рак: Іноді достатньо всього лише частіше користуватися сходами і переключитися на напої, що не містять цукру, — всі ці невеликі зміни звичного способу життя дають реальні результати і допомагають підтримувати нормальну вагу, тим самим знижуючи ризик захворювання на рак.

Онкологічні захворювання є головною причиною зростання смертності в світі, а поширеність проблеми ожиріння при цьому зросла удвічі за останні 40 років.

Надмірна вага є серйозною проблемою для здоров’я, яка, на додаток до онкологічних захворювань, веде прямою дорогою до діабету, хвороб печінки і серцево-судинної системи, а також психічних розладів, — говорить представник Obesity Health Alliance, об’єднання 35 різних організацій охорони здоров’я, займаються проблемами ожиріння.

І проблема ця стосується не тільки людей, які страждають ожирінням, говорять фахівці: все ті, хто носить на собі надлишковий жир, потрапляють в зону підвищеного ризику.

 зайва вага, ожиріння, рак, розвиток раку

Зайва вага провокує розвиток 11 видів раку: 1 комментарий

  1. Уведомление: Схуднути після 30 практично неможливо — Будь у курсі — портал новин

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *