Думка експерта: Чи правильне рішення про закриття російських соціальних мереж?

Російські сайти використовувалися для імперського впливу, розповсюдження пропагандистських новин, передає 24tv.ua. За допомогою російських соцмереж відбувалася мобілізація вбивць – бойовиків на Донбас для війни з Україною. У 2013-2014 роках через них збирали людей на антимайдан. Але, хоча є певна ейфорія, треба бути обережним. Існують певні ризики.

Таку думку сайту «24» висловив директор аналітичного центру «Політика» Микола Давидюк.

З точки зору національної безпеки рішення правильне, хоча запізніле на три роки. Ці сайти – це безкоштовні бонуси «дружби» з імперією. Такі піратські можливості, які були «ВКонтакте», не мала жодна соціальна мережа. Їхній піратський контент – це візантійщина. Треба визначатися: ми за безкоштовну музику і за Кремль чи за «безвіз» і платний контент?
– наголошує експерт.

Крім того, як зазначає Давидюк, цим рішенням ми даємо проекцію Заходу – вводимо санкції проти Росії. Адже, підкреслює політолог, Європа ввела санкції заради нас і за свій рахунок. І при цьому не сильно обговорювала таке рішення зі своїми громадянами.

«Це культурний вибір. Чи готові ми боротися з ворогом, порушуючи свій певний комфорт?» – зауважує він.

Водночас, на його думку, є певні ризики. Будь-яка заборона, вважає Микола Давидюк, діє як наркотик для влади. Коли влада починає йти шляхом заборон, це наближає її до автократії. А ідея створення спеціальної інфраструктури-фільтра через провайдерів цілком може використовуватися для цензури, моніторингу і контролю.

Загроза в тому, що влада може створити інструменти, які потім використовуватимуть для політичної цензури і для політичної конкуренції в середині країни. Через три роки це рішення може аукнутися дуже сильно. Може бути створений непублічний аналог російського «Роспотребнадзора», який заборонятиме сайти, блокувати блогерів тощо,
– говорить експерт.

Також, переконаний Давидюк, Україна не повинна себе ізолювати від світу і тієї ж Росії, інакше влада сяде нам на голову. А треба бути відкритими і мати безвізовий режим і з Європою, і з Росією.

«З людьми з Росії треба спілкуватися і показувати, що в нас краще, ми отримали «безвіз», ідуть реформи і прокуратура не сталінська, чиновники дійсно заповнюють е-декларації. Якщо ми це будемо показувати, то допомагатимемо РФ виходити з сірої зони. Тоді буде, що Росія – Північна Корея, а Україна – Південна. Але, якщо Україна себе ізолює, то Північною Кореєю будемо ми. Не можна, щоб влада йшла в автократію, бо дуже легко управляти державою, затягнувши всі паски, і даючи всім вказівки», – підкреслює Микола Давидюк.

 блокування соцімереж, заборонені російські ресурси

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *