Від сьогодні у тролейбусах Хмельницького замість звичних квитків — електронні

Ще наприкінці 2016 року з метою забезпечення точності у обліку пасажиропотоку, хмельницьке міське комунальне підприємство «Електротранс» придбало 85 спецалізованих апаратів за 1 млн. 105 тис.гривень, якими планували обладнати усі тролейбуси обласного центру. Хоча використання придбаних апаратів повинно було розпочатись на початку 2017-го, запуск затримувався, оскільки Закон про впровадження автоматизованих систем оплати проїзду в міському громадському транспорті (електронний квиток) набув чинності лише 7 травня.

Електронний квиток — це проїзний документ установленої форми, що після реєстрації в автоматизованій системі обліку оплати проїзду надає право пасажирові на отримання транспортних послуг.

Органам місцевого самоврядування даним законом надані повноваження з введення автоматизованої системи обліку оплати проїзду, установлення порядку її функціонування, а також форм носіїв, видів, порядку обігу й реєстрації проїзних документів, також з визначення особи, уповноваженої стягувати плату за транспортні послуги у разі впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду.

Також закон установлює обов’язковість забезпечення пільгових категорій населення електронними квитками в населених пунктах, де впроваджена автоматизована система обліку оплати проїзду, і обов’язку для пасажирів здійснювати реєстрацію проїзних документів у населених пунктах.

Крім того, документ передбачає збільшення штрафу за безквитковий проїзд пасажира в міському транспорті з 20-кратного до 30-кратного розміру вартості проїзду.

Так звані валідатори (ручні термінали) працюватимуть за прикладом касового апарату, а значить на кожному квитку зазначатимуться час та дата проїзду.

Крім того, ця новинка звільнить кондукторів тролейбусів від пачок білетів.

Від сьогодні, з 17 липня, Хмельницьке КП «Електротранс» розпочне використання придбаних валідаторів для оплати пасажирів у тролейбусах. Саме з цієї дати набуде сили рішення виконавчого комітету «Про впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в електричному транспорті міста Хмельницького».

Як зазначено вище, на квитку вказуватиметься дата і час, коли було придбано проїзний квиток.

Усі кондуктори пройшли навчання та попрацювали з апаратами у тестовому режимі. Директор «Електротрансу» Віктор Паламарчук запевнив, що жодних перепонів для запуску автоматизованої системи немає і у встановлений термін кондуктори тролейбусів перейдуть на валідатори.

Окрім того, слід нагадати, в травні була офіційно представлена містянам послуга оплати проїзду у комунальному транспорті за допомогою QR-коду, яка запрацювала ще наприкінці квітня 2017 року на всіх маршрутах тролейбусів для власників смартфонів і користувачів Приват 24.

Користуватися цією послугою від ПриватБанку досить легко:

  • клієнтам банку потрібно завантажити на смартфон мобільний додаток Приват24,
  • з допомогою додатку відсканувати QR-код, зображений на спеціальних стікерах в громадському транспорті,
  • під час поїздки оплачений квиток потрібно буде «закомпостувати» прямо в смартфоні,
  • закомпостованих квиток слід пред’явити кондуктору або контролеру.

У кожному тролейбусі розміщено по 5-6 плакатів з QR-кодами. Процес оплати проїзду та компостування квитка займає від 20 до 40 секунд, в залежності від якості зв’язку. До того ж, такий спосіб розрахунку виключав можливість зловживань із повторним використанням закомпостованих квитків.

Відзначимо, що з метою підвищення якості та ефективності надання послуг з перевезень пасажирів міським громадським транспортом загального користування виконавчим комітетом Хмельницької міської ради затверджено:

  1. Правила користування міським електричним транспортом у місті Хмельницькому;
  2. Порядок справляння плати за проїзд у міському електричному транспорті міста Хмельницького з використанням автоматизованої системи оплати проїзду та обліку пасажирів.

 

 

 

Читайте також:

У тролейбусах буде все по-новому: Замість звичних квитків — чеки

Хмельницький — 10 місто в Україні за впровадженням електронного квитка

Розклад руху транспорту Хмельницького можна дізнатись не виходячи з дому

Володимир Омелян: Електронний квиток — вимога не тільки громадськості, а й часу

Набув чинності Закон про електронний квиток в міському транспорті

 

З використанням матеріалів: Хмельницька міська рада

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *