Експерт: Правляча партія «Право і справедливість» Качинського захопилася владою

Масові протести в Польщі проти змін у судовій реформі – свідчення того, що правляча партія «Право і справедливість» трохи захопилася владою. Навряд чи протести матимуть розвиток у форматі «варшавського майдану», передає 24tv.ua. Але в Польщі відбуваються процеси, які можуть впливати на всі країни Центральної Європи.

Таку думку сайту «24» висловив директор Центру суспільних відносин Євген Магда. Як зазначає експерт, протести пов’язані зі змінами в судовій системі, де Верховний суд підпорядкований Міністерству юстиції. І, очевидно, така доля чекатиме й інші суди.

«В Польщі фактично здійснюється замах на незалежність судової влади. Такий варіант розвитку подій викликає занепокоєння опозиції. Власне, не тільки самі зміни, але й те, що в руках правлячої партії «Право і справедливість» зосереджена більшість влади: в обох палатах парламенту, вона має свого прем’єра і надзвичайно наближеного до неї президента», – говорить Магда.

Тому, зауважує політолог, суспільство реагує на подібні спроби змін у судовій системі достатньо різко. Але, нагадує Євген Магда, це вже не перші протести в Польщі. Мітинги були в грудні 2017 року проти ухвалення бюджету. Але тоді партії парламентської опозиції «Громадянська платформа» і «Сучасна» показали, що вони не готові до консолідованих спільних дій. Тому відсутність ефективних дій з боку формальної опозиції породжує активізацію громадських організацій, які зараз вийшли з акціями протесту.

«Право і справедливість» трохи захопилася владою. В Польщі переважна більшість населення задоволена економічним станом, перебуванням в ЄС. Разом з тим те, що робить «Право і справедливість» у внутрішній політиці, викликає занепокоєння політичних опонентів. Але правляча партія Польщі робить помилку, коли не хоче прислухатися ні до думки опонентів, ні ЄС»,
– підкреслив Євген Магда.

 

 

Читайте також:

Президент Польщі не підписав скандальний закон про судову реформу

 "Право і справедливість", , судова реформа, Ярослав Качинський

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *