Українців будуть атакувати три штами грипу

Три штами грипу – «Гонконг», «Брісбен» і «Мічиган» – будуть атакувати українців разом з іншими жителями північної півкулі в епідеміологічному сезоні 2017-2018 . У Міністерстві охорони здоров’я України кажуть, що великої епідемії, швидше за все, уникнути не вдасться, пише Яніна Ткачук для 24tv.ua.

«Багаторічні спостереження за грипом, дані про імунітет до захворювання у здорових людей, а також низький відсоток вакцинації населення плюс погіршення соціально-економічної ситуації в Україні дозволяють прогнозувати збільшення кількості захворілих на 14%», – <відзвітували у відомстві.

Про цьогорічні загрози <епідемії грипу та вакцини проти нього сайту «24» розповів доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НАМПО Федір Лапій.

Грипові «гастролі»

На запитання сайту «24» – чи можливі в Україні всі три нові види грипу, науковець відповів, що не зовсім правильно називати їх так. Є поняття, що стосується прогнозу на можливі віруси грипу, які повинні бути включені до складу вакцин. Коли прогнозується вакцина, вона за своїм складом повинна перекрити два віруси грипу А і один вірус грипу Б, щоб перекрити можливі варіанти.

Чи будуть циркулювати інтенсивно три віруси, чи два з них, чи один — покаже сезон, це можна буде сказати наприкінці сезону. Але вакцина прогнозується таким чином, щоб вплинути на максимальну кількість вірусів, які будуть,
— пояснив Лапій.

Віруси грипу мають так звані значні і незначні мутації. Незначні – точкові, через які вони не сильно відрізняються від попередніх. Вірус «Мічиган» є похідним від пандемічного вірусу «Каліфорнія». Це вірус типу А, виділений у 2015 році. Відносно нього зараз ідуть розмови і він включений до складу вакцин тому, що сезон, який був по грипу цього літа у південній півкулі, де в цей час зима і сезон грипу, засвідчив, що циркуляція цього вірусу в Австралії, Новій Зеландії спричинила масові захворювання людей. Це, власне, і характеризує пандемічний вірус, коли за короткий період часу хворіє багато людей, які звертаються за допомогою і потребують госпіталізації. Але чи буде вірус поводити себе так в Європі і Україні, як він поводив себе в Австралії, сказати важко.

Та ми повинні бути готові. В тому числі пам’ятати, що будь-який вірус грипу, Мічиган чи інші, небезпечний, особливо для певних груп населення – діти до 3 років, вагітні, старші 65 років та пацієнти з хронічними хворобами,
– наголосив науковець.

Симптоми «нового» грипу

Ознаки захворювання подібні до звичайного грипу: ломота в тілі, головний біль, сонливість, зниження чи відсутність апетиту, сухий кашель, підвищене потовиділення, підвищення температури тіла до 38,8-40 градусів, сухість слизових оболонок.

Однак у «Мічигана», за даними науковців, малий інкубаційний період – один-два дні від зараження – і дуже швидкий розвиток хвороби. Особливо небезпечним є те, що вірус викликає ускладнення, відтак може спровокувати пневмонію, серозний менінгіт, енцефаліт.

Найкращі ліки від грипу

Який спосіб боротьби з вірусами грипу найефективніший – запитали ми. Краще за все захищає відстань від хворого, не контактуєте – не інфікуєтесь, пояснив Федір Лапій.

Але якщо ви перебуваєте серед людей, то шанси заразитися значно зростають. Самоізолюватися в сучасному суспільстві не вийде. Тому вакцинація – найнадійніший спосіб,
– констатував науковець.

В Україні зареєстровані вакцини від 5 виробників. Щоправда, української поки що не існує.

Як пояснив Лапій, вакцини проти грипу щороку оновлюються, але вони повинні пройти процедуру оновлення даних про штамовий склад. Буває, один з трьох вірусів змінюється, чи два. Усі три, як правило, не змінюються. Ця процедура займає якийсь час, вона зараз триває, і на деякі вакцини вже отримано висновки.

У нас зареєстровані: «Ваксігрип» (Франція), «Люарикс» (Бельгія) та «Інфлувак» (Голландія). Ще – китайська та південнокорейська. Але це не значить, що вони вже є в продажу. Ввозити чи не ввозити вакцину і в якій кількості – це комерційний інтерес продавця.

Однак науковець наголосив – споживачу не дуже важливо знати назви вакцин. Будь-яка вакцина для північної півкулі є за своїм складом однаковою.

Якщо на вакцині написано «сезон 2017-2018 рік для північної півкулі» – вона за своїм штамовим складом відповідає рекомендаціям ВОЗ. Тому коли питають – яка вакцина краща, відповідаю – яка є під рукою,
– уточнив він.

Де купити вакцину

Існують правила продажу вакцини через аптечну мережу. Порядок передбачає наявність рецепту, відзначив Лапій. Більшість аптек дотримуються цього правила. Але практика показує, що є й такі, які продають і без рецепта.

При цьому досвід інших країн, наприклад, Іспанії, Данії, Австрії, такої процедури не передбачає. Там можна придбати вакцину в аптеці і прийти до лікаря, щоб зробив щеплення. До всього, у нашій країні проведення вакцинації має бути у кабінеті щеплень при медзакладах, що не відповідає міжнародній практиці. Бо в багатьох країнах світу вакцинація проводиться прямо в аптеках, аеропортах і навіть супермаркетах – ставиться спеціальна кабінка, людина приходить і її вакцинують.

Вартість вакцини

Ліки проти грипу не безкоштовні, не входять до списку препаратів, які закуповуються за державні кошти.

Станом на сьогодні про вартість вакцини проти грипу точних даних немає. Проте минулого року одна доза цих ліків коштувала від 100 до 170 гривень. Для порівняння, за інформацією медиків, вартість лікування від грипу без ускладнень минулого року коштувала 400-500 гривень, а з ускладненнями, коли потрібно було вдаватися до антибіотиків – близько 1000 гривень.

Рекомендації для українців

В першу чергу – прийти до свого сімейного лікаря, озвучити своє бажання провакцинуватися проти грипу і запитати, як і де це зробити.

У місті Києві, уточнив Федір Лапій, є комунальне підприємство «Фармація». Воно закуповує вакцину, як дистриб’ютор, і наказом влади міста визначаються поліклініки, в яких кабінети щеплення на госпрозрахункових засадах пропонують пройти вакцинацію. У Києві також є програма «Здоров’я киян», за якою передбачений бюджет на закупівлю вакцин проти грипу для медичних працівників, екстрених служб і певних груп ризику.

Так само місцева влада інших регіонів країни може мати подібні програми. І сімейний лікар повинен знати про такі і надати інформацію пацієнту.

 грип, епідемія, здоров'я, стиль життя

3 thoughts on “Українців будуть атакувати три штами грипу”

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *