ВВП України на душу населення найнижчий серед країн СНД

Міжнародне рейтингове агентство Moody’s прогнозує, що в Україні ВВП на душу населення буде залишатися найменшим серед країн СНД в 2017-2018 роках. Про це повідомив директор банківської групи Moody’s Investors Service Ярослав Совгіра під час виступу на CIS bankers VI Ukrainian Banking Forum, передає DT.ua з посиланням на «Українські Новини» .

«Якщо подивитися на ВВП на душу населення, виражений в доларах, то картина дуже погана. ВВП складе трохи більше 2 тис. доларів (у 2017-2018 роках). Можна, звичайно, привести його до паритету купівельної спроможності, тоді він буде близько 5 або 6 тис. доларів, але точно так само інші країни можна привести. Якщо ВВП на душу населення таке низьке, то це означає, що населення продовжує залишатися дуже бідним«, — розповів Совгіра.

За даними Moody’s, в Росії ВВП на душу населення у наступних роках буде вище 10 тис. доларів, в Казахстані — понад 8 тис. доларів, в Білорусі — більше 6 тис. доларів, в Азербайджані — понад 4 тис. доларів, у Вірменії наблизиться до 4 тис. доларів.

«Абсолютний рівень ВВП в Україні дуже низький. Звичайно, якщо курс сильно не зміниться, то ВВП через пару років підвищиться до 3 тис. доларів, ще через 3-4 роки — до 4 тис. доларів. Я спеціально дивився ВВП України в кращі часи: у 2008 році номінальний ВВП в доларах був близько 8 тис. доларів, а в 2013 — близько 4 тис. доларів. Зараз 2 тис. доларів. Скільки повинно пройти років, щоб населення зажило, як до кризи?» — зазначив представник Moody’s.

Він також спрогнозував, що по зростанню ВВП Україна в 2018 році буде випереджати країни СНД, однак в абсолютних цифрах це зростання буде маленьким.

«Останні 10 кварталів дійсно спостерігається зростання ВВП, але якщо подивитися на його абсолютний обсяг, то він недотягує до 100 млрд доларів. Хоча в 2013 році він був більше 180 млрд доларів, тобто зараз в доларах він в 2 рази менше, ніж був до цього. Також якщо подивитися на купівельну спроможність, то доходи населення сильно впали», — додав він.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *