Корисне чи смачне? Обирайте обидва варіанти!

 Уляна Супрун, в. о. міністра охорони здоров’я України, на своїй сторінці у соцмережі Facebook, оприлюднила дописз порадами, дотримання яких допоможе харчуватися правильно:

«Корисне чи смачне? Обирайте обидва варіанти!
Асоціація дієтологів України розробили тарілку здорового харчування українця.
Головне правило — побудувати збалансований раціон на кожен день. Головні інструменти — корисні продукти у смачних рецептах.
Щоб навчити кожного харчуватися правильно, команда МОЗ разом із Центр громадського здоров’я МОЗ України долучилися до проекту «Про здорове».
Тепер щоразу, як ви плануєте свій раціон, йдете за продуктами, плануєте святкове меню — заходьте на сайт: https://www.prozdorove.com.ua/. Це чудова шпаргалка про здоровий раціон для сім’ї — якою має бути збалансована їжа, що входить до переліку необхідних організму продуктів, як розраховувати розмір порцій і багато чого іншого.
Сама назва здорових новорічних страв звучить дуже смачно: картопля запечена з печерицями, індичка з сухофруктами й журавлиновим соусом, чізкейк з вівсяним печивом. Обов’язково подивіться, там є з чого обрати. Користуйтеся й допоможіть собі та своїм близьким жити здоровішим, енергійнішим та довшим життям.»

 

Центр громадського здоров’я МОЗ України зобразив тарілку здорового харчування та детально акцентував увагу українців на усіх нюансах:

«Знайомтеся – тарілка здорового харчування.
Намагайтесь споживати корисні продукти з усіх груп щодня: овочі та бобові, фрукти та ягоди, цільні злаки, рибу, м’ясо, яйця, корисні жири, молочні та кисломолочні продукти.

Овочі та бобові

З’їдайте не менше 300 г овочів на добу. Найкраще додавати їх до кожного прийому їжі — цілий овоч чи кілька ложок салату до страви. Бажано, щоб вони становили приблизно від чверті до третини від вашого раціону. Це не стосується картоплі, адже вона крохмалиста, містить мало клітковини і багато калорій. Їжте капусту, огірки, листя салату та іншу зелень, цибулю, гарбуз, моркву, перець, помідор, редьку та інші овочі. Прагніть вживати одну порцію (75 г) бобових на добу — квасолю, горох, червону сочевицю чи нут.

Фрукти та ягоди

Їжте їх не менше 300 г на день. Стигле яблуко — чудовий варіант перекусу і майже половина мінімальної норми. Також корисні груші, апельсини, банани, виноград, абрикоси, сливи, вишні, персики, полуниця, суниця, малина, смородина, порічка, ожина, чорниця та інші фрукти і ягоди.

Цільні злаки та горіхи

Надавайте перевагу цільнозерновим продуктам. Це вівсяна, гречана та пшенична каші, нешліфований рис, а також макарони з твердих сортів пшениці, цільнозерновий хліб та хлібці. Випічки з білого борошна краще їсти менше, особливо якщо в ній багато солі та цукру. Споживайте щодня дві столові ложки різноманітних несолоних і несолодких горіхів. Найбільша харчова цінність у волоських горіхах.

Молочні та кисломолочні продукти

Намагайтесь їсти молочні продукти 2-3 рази на день. Наприклад, молоко, йогурт, кефір, твердий та кисломолочний сир, сметану. Кальцій, який міститься в них, засвоюється організмом найкраще. Бажано обирати продукти без цукру та з низькою та помірною жирністю. Споживання вершкового масла слід обмежити.

Риба, яйця, м’ясо

Здорове харчування передбачає переважне споживання м’яса птиці, телятини та кролятини. Пам’ятайте, біле м’ясо корисніше, ніж червоне. Також 2-3 рази на тиждень бажано їсти рибні страви, хоч одну з них — з морської риби. Хороший вибір — це судак, короп, минтай, хек, лосось, несолоний оселедець та інші. Щодня варто з’їдати 1-2 яйця.

Корисні олії та жири

Корисні жири містяться у соняшниковій, оливковій, рапсовій, лляній та кукурудзяній оліях. Надзвичайно корисним є риб’ячий жир, тому слід прагнути регулярно споживати жирну морську рибу.»

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *