У 2018 році у Хмельницькому діятиме нова програма поводження зі сміттям

28 грудня члени виконавчого комітету підтримали Програму поводження з твердими побутовими відходами у м.Хмельницькому, а остаточно затверджуватимуть її на сесії міські обранці.

 Програма розроблена у рамках концепції «Розумне довкілля» та розрахована на два роки. Проте є найбільш насиченою за всі попередні і має конкретні кроки щодо переходу на новий, якісний рівень у питаннях ТПВ. Зокрема у заходах програми передбачено розробку техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) та проектно-кошторисної документації (ПКД) на сміттєпереробний завод у місті Хмельницькому, а також – купівлю земельної ділянки під завод. Передбачено розробку ПКД на стабілізацію діючого полігону ТПВ, аби запобігти виникненню надзвичайних ситуацій екологічного характеру.

Цікавими інноваціями у поводженні з відходами стануть: впровадження окремої програми збору небезпечних відходів, встановлення відеокамер на майданчиках загального користування. У планах на 2018 рік – встановлення підземних контейнерів для збору сміття. На сьогодні такі контейнери встановлені лише у Києві. За короткий період будуть розроблені програми окремого збору будівельного та зеленого сміття в місті. Планується суттєве оновлення парку автомобілів, які займаються вивезенням відходів.

Наразі завершуються останні приготування до запуску в роботу комплексу з дегазації діючого полігону ТПВ. Згідно укладеного договору – запуск планується на січень 2018 року. Нагадаємо, у червні цього року був проведений конкурс з дегазації полігону твердих побутових відходів, переможцем стала компанія «Біогаз ЕНЕРДЖІ». Запуск цієї системи дозволить мінімізувати пожежі й дасть хороші надходження у бюджет підприємства. «Біогаз ЕНЕРДЖІ» сплачуватиме 13% з продажу електроенергії, виробленої внаслідок спалювання вилученого біогазу. Ці кошти надходитимуть на рахунок «Спецкомунтрансу» й будуть використовуватись виключно на роботи, пов’язані з потребами полігону. Орієнтовно це становитиме 2-2,5 млн грн на рік.

 

 

 

 

 

Читайте також:

З початком 2018-го українців зобов’яжуть сортувати сміття

1 січня Україна не вибереться зі сміття

 

Джерело: Хмельницька міська рада

 побутові відходи, , сортування сміття

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *