25 січня вшановують пам’ять святої мучениці Тетяни

Сьогодні — мучениці Тетяни. Про це повідомляє Портал «Будь у курсі» з посиланням на Укрінформ.

Тетяна народилася в родині знаного римського сановника, котрий таємно сповідував християнство. Дівчина відмовилася виходити заміж, була висвячена в дияконіси і присвятила все своє подальше життя служінню братам і сестрам по вірі. Коли почалися гоніння на християн за часів малолітнього імператора Александра Севера, її було схоплено разом з іншими християнами і піддано різним жахливим тортурам, про які власне можна прочитати в «житії» святої. Стоячи на межі між життям і смертю, мучениця лише молилася про прощення мучителів.

Свята Тетяна шанується всіма християнськими конфесіями. У католиків вона вважається маловідомою святою і її шанування не поширене. На іконах святу Тетяну прийнято зображати у червоному вбранні (ризі), яке символізує мученицьку смерть і кров, пролиту святим в ім’я Христа. Її голова вкрита білою хусткою, що вказує на її цнотливість. В руці свята тримає хрест — символ мученицького подвигу, іноді сувій, текст якого звернений до віруючих.

Ім’я Тетяна – римське, походить від імені легендарного сабінського царя Тіта Татія й означає «повелителька». Жінки, які мають ім’я Тетяна, поєднують в собі чарівну жіночність, м’якість, але, коли треба, можуть показати залізний характер і витримку.

Цього дня селяни підмічали: «Якщо вигляне сонце, то рано прилетять птахи з вирію, а коли сніжно, то влітку дощитиме». Або: «З’являються навколо сонця чи місяця райдужні кола – найближчої доби погода погіршиться».

Іменинниці сьогодні всі Тетяни.

 

 

 

 

З використанням матеріалу: УПЦ

 День мучениці Тетяни, день студента

1 thought on “25 січня вшановують пам’ять святої мучениці Тетяни”

  1. Уведомление: Тетянин день, або День студента: історія свята — Будь у курсі — портал новин

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *