Чого чекати від медичної реформи пацієнтам та лікарям?

240 своїми голосами народні депутати України підтримали Медичну реформу  – проект Закону про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів.

Вказаний законопроект є базовим для медичної реформи. Зокрема, у ньому передбачено гарантований пакет послуг і лікарські засоби за рахунок державного бюджету для громадян України. Зокрема, за рахунок держави будуть оплачувати надання екстреної, первинної та паліативної медичної допомоги. Ще однією новацією є зміна принципу фінансування – замість витрат на «ліжко-місце» тепер використовуватимуть принцип «гроші ходять за пацієнтом».

  • Як обрати лікаря?

Ви можете обрати будь-якого терапевта для дорослого, педіатра для дитини або сімейного лікаря для всієї родини незалежно від місяця вашого проживання чи реєстрації.

Якщо ви вже маєте лікаря, який доглядає вас або членів вашої родини, ви до нього звикли і ви йому довіряєте, просто підпишіть з ним декларацію. А Національна служба здоров’я України заплатить вашому лікарю за вас. Якщо лікар, який вів вас до початку приписної кампанії, не влаштовує, саме час знайти того, кому ви готові довірити своє здоров’я.

 

  • Де шукати?

Дізнайтеся про сімейних лікарів, які працюють у найближчих до вас амбулаторіях сімейної медицини або поліклініках.

Розпитайте сусідів та знайомих, чи подобається їм їхній сімейний лікар, чи влаштовують їх його методи профілактики, обстеження та лікування.

Зверніться у місцевий відділ охорони здоров’я, де вам зможуть надати інформацію про сімейних лікарів у вашому населеному пункті чи районі.

До початку приписної кампанії буде створена єдина відкрита електронна база, прив’язана до мапи, де ви також зможете обрати лікаря, до якого зручно та швидко дістатися.

 

  • Визначилися з лікарем. Що далі?

Як тільки буде оголошено про початок приписної кампанії, ви зможете підписати декларацію із сімейним лікарем.

Ви можете підписати декларацію у будь-який час, навіть під час першого звернення.

Декларація підписується безстроково і діє до моменту, поки ви не вирішите змінити лікаря.

Поки лікар не набере 2000 пацієнтів, він не може відмовити в підписанні декларації.

 

  • Педіатрія

Реформа первинної ланки не скасовує педіатрів. Навпаки — педіатри отримають фінансові заохочення на тих же умовах, що і сімейні лікарі, адже так само є лікарями первинної медичної допомоги. При цьому річна фіксована виплата на кожну дитину буде навіть вища за середню.

Так само як і сімейного лікаря, громадяни можуть обирати окремо педіатра для своєї дитини. Або обслуговуватися всією сім’єю в одного сімейного лікаря. Проте Декларацію про вибір лікаря має підписати кожен член родини особисто.

Педіатр безоплатно вакцинує дітей згідно з календарем профілактичних щеплень

 

  • Які послуги надаватиме ваш лікар?

Лікар первинної медичної допомоги — це спеціаліст, який має всю інформацію про ваше здоров’я. Завдяки цьому він бачить взаємозв’язки та може визначити, на якій стадії потрібне втручання профільного спеціаліста.

Інформація про стан здоров’я пацієнта буде міститися в електронній системі охорони здоров’я. Навіть коли громадянин перейде до іншого лікаря, уся інформація буде доступна.

Головний обов’язок лікаря первинної медичної допомоги — вчасно попередити або виявити захворювання на ранній стадії. А також надати невідкладну допомогу при гострих станах і раптових погіршеннях стану здоров’я: високій температурі тіла, гострому і раптовому болю, порушенні серцевого ритму, кровотечі, інших станах, захворюваннях, отруєннях і травмах, що потребують невідкладної допомоги.

 

  • Чи буде цей лікар сам лікувати?

Так. Лікар первинної допомоги, згідно з відповідним протоколом лікування, обстежує пацієнта та призначає необхідні аналізи, більшість з яких будуть проводитися одразу в амбулаторії. На основі отриманої інформації сімейний лікар приймає рішення про лікування як гострих, так і хронічних станів пацієнта.

За необхідності сімейний лікар дає направлення до профільних спеціалістів.

 

  • Що ще входитиме в його обов’язки?
  1. профілактика захворювань у груп ризику;
  2. вакцинація;
  3. видача медичних довідок та лікарняних листків;

видача рецептів за програмою відшкодування вартості ліків «Доступні ліки»,  у тому числі рецепти на ліки для хронічних хворих.

 

  • А якщо ваш сімейний лікар не доступний?

Коли ваш сімейний лікар у відпустці або на лікарняному, заклад первинної медичної допомоги або сам лікар, якщо це приватна практика, забезпечує на цей час заміну. Якщо ви знаходитеся у чужому місті, і вам необхідна первинна медична допомога, можна звернутися до найближчого чергового центру первинної допомоги.

 

  • Екстрена допомога

Коли громадянину необхідна екстрена спеціалізована допомога, він звертається до будь-якого закладу екстреної допомоги. Лікування випадків, які загрожують життю, будуть покриті державою на 100%.

 

 

 

Читайте також:

В Україні запроваджено міжнародну класифікацію первинної медичної допомоги

Уляна Супрун: Україна переходить на оплату медичних послуг за кожного пацієнта

Українці самі платитимуть за медичні послуги, якщо не підпишуть угоду з лікарем

 

Джерело: Управління охорони здоров’я Хмельницької міської ради

1 thought on “Чого чекати від медичної реформи пацієнтам та лікарям?”

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *