З 27 квітня 2018 року Нацбанк замість паперових банкнот вводить монети номіналом в 1 та 2 грн.

Національний банк України припиняє емісію паперових банкнот номіналом 1, 2, 5 і 10 грн, повідомив виконуючий обов’язки глави центробанку Яків Смолій в ході прес-конференції в Києві, передає DT.ua.

Монети номіналом 1 та 2 грн вводяться в обіг з 27 квітня 2018 року. Таким було рішення НБУ від 13 березня.

Монети номіналом 5 і 10 грн будуть вводиться в обіг окремими рішеннями НБУ.

«Паперові гроші номіналом 1, 2, 5 і 10 грн будуть перебувати в обігу паралельно з монетами (відповідних номіналів – ред.) до останньої паперової гривні. Вилучати з обігу банкноти номіналом 1, 2, 5 і 10 грн НБУ не буде, але перестане друкувати ці банкноти і додатково поповнювати ними грошовий обіг», — сказав Смолій.

 

Українці зможуть розраховуватися одночасно і новими монетами, і банкнотами відповідних номіналів необмежений період часу – доки монети поступово не замістять банкноти в обігу. Тобто паперові гроші номіналом 1, 2, 5 і 10 гривні будуть в обігу паралельно з металевими, до останньої паперової гривні.

За словами Смолія, заміна банкнот низьких номіналів на монети відповідає практиці країн ЄС, де існують монети номіналом EUR1 і EUR2. Це дасть можливість досягти оптимального співвідношення між якістю та кількістю банкнот і монет в обігу, що відповідатиме сучасним потребам держави та економіки.

Яків Смолій зазначив, що близько 1 млрд гривень зможе заощадити державі така заміна з урахуванням строку служби монет. Адже тривалість життя монет є значно вищою за тривалість життя банкнот. Монети перебувають в обігу близько 20 років, а банкноти номіналами 1, 2, 5 та 10 гривень можуть перебувати в обігу незначний проміжок часу (у середньому близько одного року).

 

 

Директор Департаменту грошового обігу Національного банку України Віктор Зайвенко проінформував присутніх про технічні характеристики та дизайн нових обігових монет.

«Нові обігові монети матимуть сріблястий колір, будуть невеликими, легкими та зручними для розрахунків, – сказав він. – Працюючи над їх дизайном, ми вирішили бути послідовними та зберегти портрети видатних українських особистостей, які зображені на відповідних банкнотах. На реверсі монети номінальною вартістю 1 гривня зображено портрет князя Володимира Великого; 2 гривні – князя Ярослава Мудрого; 5 гривень – гетьмана Богдана Хмельницького; 10 гривень – гетьмана Івана Мазепи».

 

 

Під час презентації нових обігових монет в. о. Голови Національного банку України Яків Смолій також оголосив, що у рамках продовження політики оптимізації готівкового обігу з 01 липня 2018 року в Україні застосовуватимуться правила заокруглення загальних сум готівкових розрахунків.

Відповідні норми містяться у Постанові Правління Національного банку України «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів», якою передбачається:

  1. Національний банк України припиняє карбувати монети номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок. Водночас усі ці номінали розмінних монет і надалі залишатимуться в обігу. Проте у подальшому готівковий обіг не буде поповнюватися новими монетами зазначених номіналів.
  2. Монети номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок продовжуватимуть виконувати функцію засобу платежу (грошова одиниця України – гривня − і надалі дорівнюватиме 100 копійкам).
  3. Для спрощення розрахунків встановлюватимуться правила заокруглення загальної суми покупки:
    • сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в сторону зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;
    • сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в сторону збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.
  4. У разі наявності у покупця монет дрібних номіналів він і надалі може ними розраховуватися, а у разі наявності таких монет у продавця, він може видати покупцеві решту цими номіналами.
  5. Під час безготівкових розрахунків заокруглення не здійснюватиметься.
  6. Населення і надалі зможе використовувати розмінні монети дрібних номіналів, а торговельна мережа – встановлювати маркетингові ціни, які закінчуються на 99 коп.

Застосування правил заокруглення Національний банк погоджено з усіма державними органами. Також відбулися обговорення з банками, представниками сфери торгівлі та послуг, іншою діловою спільнотою, які позитивно поставилися до застосування правил заокруглення.

 

 

 

1 thought on “З 27 квітня 2018 року Нацбанк замість паперових банкнот вводить монети номіналом в 1 та 2 грн.”

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *