Генпрокурор вимагає звільнення очільника САП: Назар Холодницький прокоментував заяву на звільнення

Генеральний прокурор Юрій Луценко попросив Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію прокурорів розглянути питання зняття з посади керівника Спеціальної антикорупційної прокуратури Назара Холодницького, передає УП.

Про це він написав у Facebook.

«У рамках кримінального провадження, яке розслідується спільною групою ГПУ та НАБУ за здобутими в ході слідства фактами, які належно розсекречені, до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів за підписами Генерального прокурора та директора Національного антикорупційного бюро сьогодні направлені дисциплінарні скарги про вчинення керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назаром Холодницьким дисциплінарних проступків«, — написав Луценко

«В своєму поданні прошу КДКП розглянути питання зняття Н. Холодницького з посади заступника Генпрокурора — керівника САП«, — заявив Генпрокурор.

Наразі залишається незрозумілим питання, як буде функціонувати САП і НАБУ у разі звільнення Холодницького. Керівник САП погоджує підозри вищим посадовим особам та визначає прокурорів на провадження НАБУ.

Але процесуально він це робить як заступник генерального прокурора. Тому будь-хто з його заступників, навіть у статусі в.о. керівника САП, не зможе виконувати функції заступника генерального прокурора.

Крім того, керівника САП не може замінити будь-який інший заступник генпрокурора. Фактично, єдиною процесуальною фігурою, яка може замінити Холодницького залишається особисто глава ГПУ Юрій Луценко.

Але йому законом напряму заборонено втручатись у роботу САП.

При цьому директор НАБУ Артем Ситник запевняє, що Луценко не зможе встановити контроль над процесами в САП.

«У нього немає для цього повноважень. У керівника САП є два заступники. Перший заступник на період проведення конкурсу на посаду керівника виконуватиме його обов’язки. Я не бачу тут проблеми», — сказав він в інтерв’ю виданню «Zn.ua».

«Єдині повноваження, які будуть у Генерального прокурора на період проведення нового конкурсу, — це призначення конкретного прокурора з числа прокурорів САП у конкретних кримінальних виробництвах», — додав Ситник.

Директор НАБУ зазначив, що Генпрокурор не може його не призначити, оскільки це формальні адміністративні дії, які ним здійснюється.

За його словами, всі інші рішення у справі вже приймає сам призначений прокурор.

Як передає Укрінформ, керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький повідомив на брифінгу у п’ятницю, що заяву про звільнення написав ще у день призначення на посаду.

«Мені дивно, як це так синхронно вийшла інформація про направлення скарги до КДКП та інтерв’ю директора НАБУ Артема Ситника щодо подій, які, на його погляд, відбуваються у САП. Я з ним згоден в одному плані — що Холодницький не тримається за посаду і жодним чином за неї ніколи не тримався. І як приклад я взяв з собою заяву про звільнення, яка лежала у моєму сейфі. Вона написана була 2 грудня 2016 року — у день призначення мене на посаду. Заява без імені генерального прокурора і без дати. Це є своєрідний стимул не триматися за крісло», — сказав Холодницький.

Він додав, що метою його приходу на посаду було давати результати. «На жаль, у багатьох випадках, ховаючись за гучними іменами і затриманнями, колеги не думали про ту доказову базу, яка мала бути в кримінальних провадженнях. І після гучних затримань і обрання запобіжних заходів чомусь наступала стадія тривалого слідства, яке тривало і вісім місяців, і рік», — зазначив керівник САП.

Холодницький наголосив, що після ознайомлення з поданою до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів скаргою на нього буде наполягати на публічному її розгляді. «Я прокоментую кожне слово, яке було мною сказано», — запевнив він.

Керівник САП також зауважив, що справу щодо нього розслідує один з «найодіозніших департаментів Генпрокуратури», стосовно керівника якого НАБУ має кримінальну справу за незаконне збагачення. «Ця справа якимось дивним чином не розслідувалася НАБУ протягом останніх чотирьох місяців», — сказав він.

 

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *