8 квітня 2013 року померла перша жінка прем’єр-міністр Великої Британії Маргарет Тетчер

5 років тому пішла з життя Маргарет Тетчер (1925-2013), державний і політичний діяч Великобританії.

Про це повідомляє Портал «Будь у курсі» з посиланням на Укрінформ.

Перша жінка прем’єр-міністр Великої Британії (1979-1990).

У 1970-1974 рр. стала єдиною жінкою-членом кабінету міністрів, очоливши міністерство освіти і науки. У 1975 році очолила Консервативну партію, 1979 року була обрана прем’єр-міністром країни на 5-літній термін, ставши таким чином першою в історії Великобританії жінкою на цій посаді (вона також стала першим лордом казначейства і міністром у справах державної служби у сформованому нею уряді).

У 1983 і 1987 роках завдяки жорсткому стилю управління і довіри з боку британців була знову обрана прем’єр-міністром країни.

Перший і останній візит «залізної леді» в Україну відбувся у червні 1990 року — вона стала першим високопоставленим зарубіжним політиком провідної країни, який виступив у Верховній Раді.

Згодом, у 1990 році у зв’язку з гострими суперечками, що точилися навколо пропозицій запровадити «подушне мито» була змушена піти у відставку з посади лідера Консервативної партії та з посади прем’єр-міністра. Тоді ж Тетчер прийняла рішення залишити і британський парламент, залишаючись довічним членом Палати лордів.

У березні 2002 року вона випустила книгу «Мистецтво управління державою: стратегії для мінливого світу», яку присвятила Рональду Рейгану.

 Маргарет Тетчер, Перша жінка прем’єр-міністр Великої Британії

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *